![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 6 Dołączył: 25.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest taka struktura tabeli
Kod ID | firma | miasto | wojewodztwo 1 | testowa1 | Warszawa | 1 2 | testowa2 | Gdańsk | 12 2 | testowa3 | Otwock| 1 chcę się dostać do tych danych w taki sposób, żeby uzyskać: Kod Mazowieckie (2) Warszawa (1) Otwock(1) Pomorskie(1) Gdańsk(1) Ta cyferka to ilość firm występujących kolejno w województwie i mieście Jak to zrobić w jednym zapytaniu SQL, żeby łatwo potem operować na tych danych w PHP?
Takie zapytanie zwraca mi ile jest firm w danym województwie, ale wojewodztwo podalem tu z palca a to powinno wszystko być w SQL, oprócz tego muszą być zwrócone dane które podałem wcześniej, pomoże mi ktoś? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zwykly SELECT bez zadnych podzapytan. Do tego masz dodac GROUP BY(wojewodztwo)
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 6 Dołączył: 25.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze więc muszę tak zrobić czy da się to zrobić lepiej i źle Cię zrozumiałem:
To zapytanie zwraca mi ilość firm w województwach - OK
co da mi: Mazowieckie (2) Pomorskie(1) Teraz muszę przelecieć pętlą to zapytanie ( W PHP) i dla każdego województwa zapisanego cyferką (1,2,3,4) wykonać takie zapytanie?
co da mi np. Warszawa (1) Otwock(1) i kolejne zapytanie w pętli da mi dla pomorskiego: Gdańsk(1) itd itd dla wszystkich województw czyli 16 zapytań? Czy da się to zrobić inaczej(lepiej)? Ten post edytował wpaski 6.02.2015, 10:46:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 35 Dołączył: 29.12.2014 Skąd: Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapoznaj się z UNION
Zobacz czy o to Ci chodziło Ten post edytował SpiritCode 6.02.2015, 10:48:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
W jednym zapytaniu mozna grupowac po wielu polach, nie tylko po jednym
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
można grupować po wielu, ale nie osiągam tego co chcę, zapytanie:
zwraca mi: Kod cnt | wojewodztwo | miasto 6 1 Warszawa 2 1 Otwock ITD Czyli liczy mi ile jest FIRM w danym mieście, ale nie potrafę tego zapytania odpowiednio zmodyfikować, żeby dodać zliczanie ile jest FIRM w WOJEWÓDZTWIE, a nie tylko w MIEŚCIE SpiritCode - nie, nie o to mi chodzi tzn nie działa mimo moich prób, ale chyba nie zrozumiałeś do końca co miałem na myśli. |
|
|
![]()
|
|
Powód edycji: [nospor]:
|
|
![]()
|
|
Już tak próbowałem i zliczenia się pokrywają, czyli cntwoj(ilosc firm w województwie) i cntmia (ilosc firm w miescie) mają dokładnie tyle samo, a ilość firm w województwie powinna być większa (sprawdzałem). Nie wiem jak to rozwiązać (można to zrobić w PHP ale jak to zrobić w SQL)
Ten post edytował wpaski 6.02.2015, 15:21:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:33 |