![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dokumentacja mówi, że jeśli w klasie Entity dodaję właściwości
np.
To po wydaniu komendy doctrine:generate:entities i doctrine:schema:update w bazie powstaną kolumny id, text i postedAt A czy ten zapis też stworzy kolumnę (panstwa)?
Bo dokumentacja mówi że taki zapis
wygeneruje taki schema
czyli nie tworzy kolumny `shipping` Ten post edytował twojastara 5.02.2015, 22:16:13 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No nie tworzy, bo to jest tylko relacja, więc tworzy kolumnę na podstawie joina czyli shipping_id połączone kluczem z shipping.id
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
jeszcze jedno.
Czy ten zapis powoduje stworzenie jakiejś kolumny?
bo książki piszą, że w relacji 1:1, zapis:
jest równoważny z tym:
No to jeśli równoważny to pierwszy zapis też powinien tworzyć kolumnę. A skoro tak, to niby na podstawie czego stworzy tę kolumnę i jak ją niby nazwie? -------------------------------------------------------- i osobne pytanie mając wygenerowany fragment klasy Zamowienie, na podstawie importu bazy danych (komenda doctrine:mapping:import)
chcę dodać brakujące adnotacje OneToMany i zmodyfikowac powyższą adnotację o `inversedBy` bo ta komenda nie generuje tego automatycznie (piszą o tym w dokumentacji że trzeba to zrobić ręcznie). Więc dodaję do klasy odwrotnej relacji (inverse side) ten fragment by miec OneToMany
i modyfikuję fragment klasy właściciela relacji o inverseBy
czy poprawnie dobrałem nazwy właściwości i wartości: mappedBy i inversedBy? Czy nazwy właściwości mogę sobie dobrać z kosmosu czy maja one odpowiadać nazwą kolumn? Ten post edytował twojastara 5.02.2015, 23:51:51 |
|
|
![]()
|
|
doctrine:schema:validate wszystko Ci powie na temat relacji
![]() Ogólnie przy OneToMany, o ile pamięć mnie nie myli, to tworzony jest tylko klucz obcy na kolumnie id powiązany z tą kolumną z drugiej strony, czyli x_id (czyli relacja cos.id cos_innego.cos_id) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 16:28 |