![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość_TakiTam- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Chce, aby moje artykuly - zgodnie z zasada stosowania przyjaznych url'i - byly adresowane w sposob, ktory pozwolilby na zorientowanie sie w tresci podstrony. Zatem adres typu: index.php?action=article&id=1223423423 wolalbym prezentowac w postaci index.php/article/przyjazne_id_np_tytul_artykulu. Wiem jak z tego drugiego adresu wyciagnac poszczegolne zmienne (tzn. 'action' i 'id'), ale nie wiem co jest wydajniejsze: 1. przechowywanie w bazie danych dodatkowego ID w postaci 'przyjazne_id_np_tytul_artykulu', czy 2. wyciaganie z bazy po prostu tytulu artykulu i zamienianie go "w locie" na ID, np.: - tytuł artykułu "Głośne zabójstwo pajączka" przekonwertowany w locie na: - ID artykułu 'glosne_zabojstwo_pajaczka'. Mam nadzieje ze mnie rozumiecie. W skrocie: przechowywac dodatkowe ID do wykarzystania w przyjaznym URL'u, czy konwertowac tytul na ID. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Większość serwisów używa liczb. Jest to wyjście zdecydowanie lepsze ( nie trzeba np. sprawdzać czy dany tutuł już sie pojawił ). Jednak już tak bardzo nalegasz to ja bym użył konwersji w locie, a nie zaśmiecał bazę.
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 06:39 |