![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 10 Dołączył: 13.03.2014 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
![]() Chciałbym się was zapytać o różnice między bazami SQL a noSQL. Trochę poczytałem i mam już wiedzę teoretyczną, jednak interesują mnie praktyczne informacje. Tz. różnice w szybkości czego nie należy robić na którejś z baz (i dlaczego). Liczę na ciekawą dyskusje, dużo informacji i pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podziel się jakimiś ciekawymi materiałami o NSQL jak masz coś, chętnie człowiek poczyta coś do poduszki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy w przypadku jakiej bazy jest porównanie. Przykładowo w mongo podoba mi się to, że mogę tworzyć pola (kolumny) które zawierają inny obiekt (json) lub zawierają tablice. Potem po takiej tablicy mogę wyszukiwać, mogę to agregować, grupować etc. Ale są i tego minusy, różnego rodzaju joiny to jest lekki problem w takim mongo, w porównaniu do mysqla. Odpowiednio zaprojektowana baza rozwiązuje taki problem, ale trzeba się przestawić. Ale np taki redis, który też jest swego rodzaju nosqlem, nie ma IMO sobie równych. Całkiem niedawno jeszcze dodali eventy, dzięki czemu możesz nasłuchiwać przykładowo na eventach które są wyzwalane kiedy rekord któremu ustawiłeś czas życia zostanie sflushowany i odpowiednio na to reagować.
Są zalety i są wady. Ostatnio dużo pracuje na mongo i podoba mi się ta nie płaska struktura. Ten post edytował by_ikar 3.02.2015, 08:31:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@by_ikar
Te typy to postgreSQL ma już chyba od dawna. JSON od wersji 9.2, czyli od wrzesnia 2012. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dosyć stary, ale wartościowy artykuł: http://kkovacs.eu/cassandra-vs-mongodb-vs-couchdb-vs-redis
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@by_ikar:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 09:33 |