![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Problem pewnie dość prosty, ale jakoś nie mogę sobie poradzić więc pytam: Może zacznę od kodu:
Chodzi o to, że mam kilka divów. Mają one stała szerokość oraz ustawione atrybuty w ten sposób aby przycinały za długi tekst, natomiast po najechaniu kursorem wyświetlały całość rozszerzając diva w pionie. Problem polega na tym, że rozszerzony div nie zasłania poniższego diva. Ustawienie atrybutu "z-index" nic nie daje. Jak to ugryźć? Ten post edytował Rellik 26.01.2015, 16:33:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.w3schools.com/cssref/pr_pos_z-index.asp
Zerknij co pisze w "Note". -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie ustawiając position na absolute ominąłem ten problem z myślą, że jest jakieś inne wyjście, ale wychodzi na to że nie
![]() Dzięki za odpowiedź. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewno dobrą notkę przeczytałeś?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że rozwinięty div ma zasłaniać div pod spodem .., który jest nie rozwinięty ?
Nie lepiej aby wszystko przesuwało się w dół ? |
|
|
![]()
|
|
Na pewno dobrą notkę przeczytałeś? "Note: z-index only works on positioned elements (position:absolute, position:relative, or position:fixed)." Dla moich potrzeb ustawiłem więc "position: absolute". Dlaczego sądzisz, że źle przeczytałem? Rozumiem, że rozwinięty div ma zasłaniać div pod spodem .., który jest nie rozwinięty ? Nie lepiej aby wszystko przesuwało się w dół ? Kod który przytoczyłem to sztucznie stworzony wycinek aplikacji (opis problemu). Odpowiadając na pytanie: NIE, nie lepiej, bo aplikacja ma działać tak i tak i nie może się nic przesuwać. |
|
|
![]()
|
|
"Note: z-index only works on positioned elements (position:absolute, position:relative, or position:fixed)." Dla moich potrzeb ustawiłem więc "position: absolute". Dlaczego sądzisz, że źle przeczytałem? Da przykładu, który podałeś position:relative byłby odpowiedni, ale skoro: Kod który przytoczyłem to sztucznie stworzony wycinek aplikacji (opis problemu). to ok. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Da przykładu, który podałeś position:relative byłby odpowiedni, ale skoro: to ok. Tak, jest to wycinek dużej aplikacji. Wklejanie całego kodu nie miałoby sensu. Chciałem zobrazować sam problem. Morał: jak komu potrzeba, można użyć position:absolute, position:relative lub position:fixed i problem rozwiązany. Temat do zamknięcia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 10:18 |