![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak się zastanawiam od dłuższego czasu nad pewną kwestią.
Byłem już na kilkudziesięciu rozmowach kwalifikacyjnych i w 80-90% kończy się to zazwyczaj "odezwiemy się do Pana w ciągu tygodnia/dwóch" po czym jest brak odpowiedzi, mimo np dobrej rozmowy (wg mnie). Staram się wstrzymywać przez te dwa tygodnie wszelkie inne ustalenia żeby nie zostawiać ludzi na lodzie, a sam zostaję zostawiony na lodzie. Czy to faktycznie taki wyczyn dla ludzi z tej "drugiej" strony aby poinformować jakimkolwiek mailem że niestety zatrudnili kogoś innego czy po prostu nie są zainteresowani podjęciem współpracy? (nie mówię tu już nawet o takich rzeczach jak popełnione błędy na rozmowie jak to się ma "za granicą") |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Staary, czy ty myślisz że to takie proste wysłać mejla do kilku/nastu/dziesięciu ludzi że ich nie chcą?
Olej to, to Ty masz możliwość wybierania. Jak sami zadzwonią to mówisz "Sorry nieodzywaliście się 2mc. a teraz mam was w poważaniu. Do widzenia". Oczywiście scenariusz w którym masz już robotę ![]() Firmy bardzo rzadko odpowiadają na oferty w przypadku negatywnej weryfikacji. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Staary, czy ty myślisz że to takie proste wysłać mejla do kilku/nastu/dziesięciu ludzi że ich nie chcą? Pewnie że to proste, kilka razy się z tym spotkałem i było wszystko ok. Raz nawet ktoś zadzwonił że niestety nie mogą mi teraz zaproponować, ale jeśli by coś się zmieniło to dadzą znać. No ale to jest wyjątek od reguły. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 556 Pomógł: 40 Dołączył: 20.07.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"odezwiemy się do Pana w ciągu tygodnia/dwóch" = szukaj dalej
btw. dzisiaj byłem na rozmowie i gość mnie zapytał czy mam jakiś laptop w domu czy muszą kupić sprzęt bym miał na czym pracować ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Um, wydaje mi się że nawet jeżeli poszukują kogoś lepszego niż to co ty masz do zaoferowania, to dałbym sobie spokój po 2 dniach maks.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Staram się wstrzymywać przez te dwa tygodnie wszelkie inne ustalenia żeby nie zostawiać ludzi na lodzie, a sam zostaję zostawiony na lodzie. Bez sensu zachowanie. Co to ma Ci dać? Czyste sumienie przy spowiedzi? Jeżeli Tobie się wydawało, że powinni z radością oddzwonić, to może warto zapytać o powód. Bo musiało być wtedy coś nie tak. Jak składasz CV do firm krzaków, albo innych 1-osobowych DG, to też nie oczekuj cudów. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Bez sensu zachowanie. Co to ma Ci dać? Czyste sumienie przy spowiedzi? Po prostu staram się być uczciwy, jeśli umawiamy się na coś, to chciałbym aby to było dotrzymane. Oczywiście w tym czasie także bywam/bywałem na innych rozmowach, bo to normalne, tylko fajnie byłoby mieć odhaczone że taka i siaka firma mówi że nie. Czasem fatygowałem się po ponad 100km w jedną stronę żeby usłyszeć "odezwiemy się w ciągu tygodnia", dla mnie czysto nieprofesjonalne zagranie (co później przekłada się np we współpracy z takimi ludźmi na poziomie freelancerskim czy b2b) Jak składasz CV do firm krzaków, albo innych 1-osobowych DG, to też nie oczekuj cudów. Staram się unikać takich firm, ale nawet zagraniczne korpo mogą mieć menadżera/rekrutera kretyna ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat btw. dzisiaj byłem na rozmowie i gość mnie zapytał czy mam jakiś laptop w domu czy muszą kupić sprzęt bym miał na czym pracować biggrin.gif lol. mialem kiedyś taki sam przypadek. Dokładnie o to samo mnie pytali w jednej firmie. jak powiedziałem, że nie mam laptopa (teraz już mam, ale wtedy nie miałem akurat) to posmutniali i zaczęli liczyć na głos ile to ich wyniesie. Plus też liczyli, że muszą mi... biurko kupić ( ![]() Dla mnie takie sytuacje to jakieś niesamowite nieporozumienie i w zasadzie zawracanie ludziom głowy. Nawet jak firma ma mały budżet to co za problem zaznaczyć na wstępie, że szukają kogoś zdalnie, z własnym sprzętem, a nie zapraszać na rozmowę do biura, gdzie nie są w stanie zapewnić ani komputera do pracy, ani biurka (cholera, laptop to jeszcze, ale oni myśleli, że własne biurko przyniosę? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@ohm
Ja standardowo jak szukałem nowej pracy, to wysyłałem średnio 10 maili dziennie do firm z ofertą współpracy. Po rozmowach nie czekałem na odpowiedzi, kto pierwszy (który również mi odpowiada), ten lepszy. Nie jest to nieuczciwe. Ty czekasz dwa tygodnie, a jeżeli nie masz roboty i masz utrzymać żonę, dzieci itp. to możliwe, że nawet nie masz co jeść ![]() To samo zresztą tyczy się, gdyby firma obiecała Ci, że będziesz dla nich pracował, a na kilka dni przed rozpoczęciem pracy zadzwonią i powiedzą - Sorry, ale nie chcemy z Panem pracować. To jest nieuczciwe ![]() Ja również staram się uczciwie podchodzić do wszystkiego, na tyle, że jak kończę stosunek pracy, to nawet po godzinach w nowej pracy oferuję poprzedniemu pracodawcy pomoc za darmo, byle by tylko skończyło się dla każdego dobrze. Ten post edytował mrc 27.01.2015, 09:15:48 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 8 Dołączył: 8.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
WTF? Oo No bez jaj... A nie pytal czy przyadkiem nie masz jakiejs kasy w domu, aby mial ci czym zaplacic? Lubię to ![]() Ten post edytował Kloc 29.01.2015, 15:40:16 -------------------- Kloc = Kolor
Obama !== Murzyn Obama === Kloc Jak Ci pomogłem to daj Pomógł, tu nie chodzi o te Pomógł, bo to do niczego nie potrzebne, ale daj! :D |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 9 Dołączył: 9.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mogą mi obciąć z pensji, ale po rozwiązaniu umowy zabieram sprzęt do domu. Jest to jakieś rozwiązanie, ale... jak to świadczy o firmie ? -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2015 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jeśli firma obiecała, że się odezwie to po jakichś dwóch tygodniach w przypadku braku odzewu możesz napisać delikatnego maila z pytaniem co z decyzja. Ale lepiej być cierpliwym albo sobie darować.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:52 |