Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [MySQL][PHP]logowanie + prosta baza danych + bezpieczeństwo
kamilo818

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć.
Potrzebuję napiać prostą stronę, kóra ma zawierać kilka pól formularza z nazwa firmy, osoba kontaktową, numerem telefonu. Dane mają być przesyłane do bazy danych. Ma być możliwość odczytu i edycji danych.
Mój problem nie polega na samym mechniźmie, ale nad bezpieczeństwem przechowywania i przesyłania danych.

Rozumiem, żeby być 'bezpiecznym' muszę mieć SSLa. Szczerze czytam o tym sporo w internecie, ale nie znajduję takich informacji jakich oczekuję.
Moje pytanie:
Jak i gdzie się instaluje SSL? Czy na serwerz czy podpinam go pod swój projekt?
Czy jeśli zainstaluje SSLa to on automatycznie mi szyfruje dane i zapewnia bezpieczeństwo czy powinienem jakoś specjalnie modyfikować swój kod logowanie i komunikacji php - mysql ?
Czy jeśli będę miał SSL to czy swój skryt logowanie powinienem chronić też przez SQLInjection czy juz się o to nie martwić?
Zupełnie nie wiem jak sie za to zabrać.
Będę wdzięczny za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Czy jeśli będę miał SSL to czy swój skryt logowanie powinienem chronić też przez SQLInjection czy juz się o to nie martwić?
To są dwie różne rzeczy, nie mające ze sobą nic wspolnego i o każdą masz zadbac oddzielnie.

Naprawde dostales aż takie zlecenie, że musisz uzywac SSL?

Cytat
Rozumiem, żeby być 'bezpiecznym' muszę mieć SSLa.
Nie, musisz wiedziec co robić a z tym masz jeszcze duze braki (wnioskuje po tematach jakie zakładasz i projektach jakie dajesz do oceny). Zajmij się ogólnie bezpieczenstwem strony, sqlinjection, xss, inne ataki. Co z tego, że założysz SSL jak i tak na strone będzie sie można włamać przez dziury, które masz w skrypcie

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
kamilo818

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nospor,
Jak bym nie zadawał pytań i nie dawał projektów z błędami do oceny to znaczy ze bym wszystko umiał. To ze mam duże brak jest oczywiste...
A ja chce się nauczyć i dlatego pytam.
Nie wiem czemu ale jak czytam Twoje odpowiedzi na moje pytania czuje wielką niechęć i chęć pokazania jak nisko jestem. Nie neguje ze są mimo tego bardzo pomocne. Ale to tylko moje odczucie wink.gif

W każdym razie. Ma to być strona dla firmy i ma ona przetrzymywać tam dane kontrahentów. Wydaje mi się ze SSL będzie wymagany do tego.
Czyli xss, sqlinjection trzeba oddzielnie zadbać . OK
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Niestety tak bywa z pisaniem na odleglosc, ze nie wiesz co odczuwa druga strona. Oczywiscie Twoje spostrzezenia co do moich intencji są bledne.

Wyjasniam ci jedynie, ze bezpieczenstwo nie oznacza zamontowania SSL i po sprawie. W bezpieczenstwo zalicza sie wiele innych czynnikow, ktorych bez urazy, ale Ty jeszcze nie spelniasz i musisz sie wiele nauczyc. Starałem ci sie to jedynie wytłumaczyc, by nie pomyslal ze jak uda ci sie wkoncu zainstalowac SSL to juz Twoja aplikacja bedzie bezpieczna.

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:44