![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam użytkowników i zarazem zwracam się o pomoc.
Jestem bardzo poczatkujący w sprawach PHP. Do tej pory bawiłem się jedynie HTML i CSS. Staram się stworzyć wielojęzykową stronę z użyciem skryptu LangQuery. Ustawianie języka dla odwiedzającej osoby, zapis do cookies... wszystko działa pięknie, poza jedną rzeczą - adresem w przeglądarce, który się nie zmienia po ustawieniu języka. Chciałbym w tym celu skorzystać z Header Location i htaccess. Z htaccess raczej sobie poradzę. Problem mam z PHP, którego nie ogarniam, jak już wspominałem. Nie wiem jak ustawić zmienne w TYM KODZIE w linijkach 104-107. .$this->page raczej mam dobrze ustawione $this->list jest błędne i w ogóle nie wiem czy tam powinno być w tej linijce in_array Ostateczny adres strony z ustawionym językiem ma wyglądać tak: http://php.pl/en/index.php Czy znajdzie się jakaś dobra dusza, która spojrzy na to - i mówiąc wprost - zrobi to za mnie? Lub chociaż da jakieś wskazówki, abym mógł zrozumieć błędy? Ten post edytował Avaray 23.01.2015, 21:14:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 35 Dołączył: 29.12.2014 Skąd: Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim nie deklarujesz zmiennej page
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim nie deklarujesz zmiennej page Nie mam tego przypadkiem w linijce 44? Edit: Dowiedziałem się o co chodzi z deklaracją. Umieściłem deklaracje w linijkach 20-21 i wygląda to tak:
Edit2: Zaktualizowałem także pierwszy post. Nowy, lekko oczyszczony i poprawiony kod znajduje się TUTAJ. Ten post edytował Avaray 23.01.2015, 21:20:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 35 Dołączył: 29.12.2014 Skąd: Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początku pliku (po tagach PHP) daj
I pokaż błędy |
|
|
![]()
|
|
Na początku pliku (po tagach PHP) daj I pokaż błędy Wydaje mi się, że nie będę w stanie zobaczyć błędów dopóki nie będzie poprawnie napisane ustawianie headera. Przy obecnym ustawieniu w konsoli przeglądarki otrzymuję jedynie: Cytat Failed to load resource: the server responded with a status of 500 (Internal Server Error) Obecnie kod wygląda tak: http://pastebin.com/PJLk6X1c // Jako iż nie mogę edytować już wcześniejszych postów - przypominam: chodzi o ustawienie headera, które znajduje się na samym dole kodu. Ten post edytował Avaray 26.01.2015, 12:03:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
A gdzie masz stworzenie obiektu LangQuery ? Poza tym chyba to:
Powinno być POZA klasą Jeśli dobrze rozumiem to stworzenie obiektu mam w index.php
Umieściłem także cytowane linijki poza klasą i nic to nie zmieniło. Ciągle error 500. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to dawaj .htaccess
|
|
|
![]()
|
|
no to dawaj .htaccess Zapewniam, że w htaccess nie mam nic związanego z tym skryptem. Problemem jest błędnie zbudowane ustawianie headera lub te zmienne, które dodałem. Gdyby ustawianie headera w skrypcie było poprawnie napisane, wtedy wyświetlałby się poprawny URL w przeglądarce i moim oczom ukazywałaby się strona błędu 404. Kiedy dobrnę do momentu, gdy będę widzieć poprawny URL i błąd 404 - wtedy będę bawić się htaccess. |
|
|
![]()
|
|
to zrób
die("Location: ".$language=$this->current.'/' .$page); i tego kolejnego Przed header(...) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 77 Dołączył: 6.09.2008 Skąd: Miechów / Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W metodzie setaddress posługujesz się zmiennymi $language, $default oraz $page, ale nie masz ich wcześniej zdeklarowanych, ani nie przekazujesz ich w parametrze. Poza tym dlaczego nadpisujesz zmienną $language:
? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:06 |