![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ta. Temat może mało mówiący o problemie a raczej różnych rozwiązaniach.
Nakreślę kontekst. Zacząłem sobie w Laravelu dłubać bardzo prosty system blogowy. WP zaczyna mnie denerwować ![]() Koncepcja jest taka że wchodząc na adres blog.moj/slug przenosi nas do konkretnego posta. Nihil novi. Alee... Co zrobić jak ktoś wpisze/wejdzie w nieistniejący slug? Pomysłów rozwiązań mam kilka. - Rzucić userowi w pysk 404 z ładną stroną że nie ma tu nic - Rucić userowi 404 i dodatkowo propozycję której mógł szukać np: "Czy szukałeś może tematu: 'Gorące laski w czekoladzi?' - Zrobić losowanko z BD i wpuścić usera gdziekolwiek (oczywiście robić redirect tak aby był dobry adres, ale co z 404? bo przecież tamtego nie ma) - Wziąć slug i dopasować końcówkę do czegoś co jest w BD np.: wpisuję "maly-domek" (takiego sluga nie ma w BD) a system wyszuka np: "maly-domek-z-piernika" - Wziąć slug i obliczyć odległość levenshtein od wszystkich z BD i wybrać najbardziej pasujący - J.w tylko similar_text lub soundex (tego nie wiedziałbym jak użyć żeby porównać sensownie, poza tym sprawdza się to najlepiej dla angielskiego) Co sądzicie o takich rozwiązaniach. Mają swoje wady i zalety. Dysputę czas zacząć ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:39 |