![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taką sytuację, że google dokleja różne dziwne adresy lub wyrazy do linków mojej strony internetowej. np 'gwww' 'facebookwww' 'llegro' i inne. W sumie nie robi to problemów, bo i tak otwiera się właściwa strona, ale głupio wygląda. Moje pytanie. Jak skonfigurować apache, żeby wszystkie co było kierowane na adresy np: gwww.mojastrona.pl facebookwww. mojastrona.pl wp.plwww.mojastrona.pl było przekierowane na mojastrona.pl Może też macie sugestie dlaczego google robi takie śmieci? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W .htaccess:
RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(.*).domena.pl RewriteRule ^(.*)$ http://domena.pl/$1 [R=301,L] Przekieruje również www.domena.pl na domena.pl Robi to albo jakiś automat, albo Twoja konkurencja, aby obniżyć wartość strony w indeksie Google (występuje lawinowe zjawisko "duplicate content"). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję.
Rozwiązanie działa. Teraz pytanie. Czy dzięki temu przekierowaniu śmieciowe subdomenki w google znikną po czasie czy muszę podjąć jakieś inne działania? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znikną.
Natomiast jeśli nie masz obsługi nieistniejących podstron (przekierowanie ze statusem 404), to będziesz miał kolejny problem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie rozumiem o co chodzi w tym ostatnim zdaniu. Mogłbyś wyjaśnić?
Nie mam żadnych subdomen. Wszystko co robię mieści się pod jedną domeną. A wszystkie podstrony są w katalogach i dostęp do nich to mojastrona.pl/podstrona/podstrona |
|
|
![]()
|
|
A co się stanie jeśli wejdę na adres:
http://mojastrona.pl/retycfvdgt/trtytew (zmień tylko nazwę domeny, reszta adresu bez zmian) ? Czy skrypt zwróci status 404? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie zwraca.
Dostaję: Not Found The requested URL /retycfvdgt/trtytew was not found on this server. Czy to dobrze czy źle? Powinno być 404 ![]() |
|
|
![]()
|
|
Musisz sprawdzić jaki jest status nagłówka HTTP, nie treść strony.
Ale jest ok. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kod mojej strony jest taki:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//IETF//DTD HTML 2.0//EN"> <html><head> <title>404 Not Found</title> </head><body> <h1>Not Found</h1> <p>The requested URL /retycfvdgt/trtytew was not found on this server.</p> </body></html> Czyli OK? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:18 |