![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
Jestem początkującym "programistą" w php więc jeśli moje pytanie jest banalne lub wręcz głupie to przepraszam (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Piszę sobie skrypcik na rejestrację (wszystko jak na razie działa ładnie) lecz ogromny problem (problem, nie problem lecz nie potrafię sobie z tym poradzić). Rzecz tyczy się uploadowania avatara na serwer. W formularzu zastrzegam sobie maksymalną wielkość uploadowanego pliku i tutaj wszystko działa. Problem pojawia się gdy plik który chcę wysłać ma więcej niż dozwolona wielkość w php.ini Kiedy przekroczę tą wartość to przy uploadowaniu pojawia się błąd: Kod: Zaznacz cały Warning: POST Content-Length of 186915904 bytes exceeds the limit of 8388608 bytes in Unknown on line 0 Nie chcę maksymalnej wielkości zwiększać, chcę aby ten błąd oszczędzić użytkownikom i zastąpić go jakimś alertem i tutaj pojawia się problem jak "odwołać" się do tego błędu. Mam napisany kod w razie ewentualności tegoż błędu, ale nie działa, tj. pojawia się w/w komunikat i przerywa działanie całego skryptu (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Kod: Kod: Zaznacz cały <?php switch ($_FILES['avatar']['error']) { case UPLOAD_ERR_INI_SIZE: $message = "The uploaded file exceeds the upload_max_filesize directive in php.ini"; break; case UPLOAD_ERR_FORM_SIZE: $message = "The uploaded file exceeds the MAX_FILE_SIZE directive that was specified in the HTML form"; break; case UPLOAD_ERR_PARTIAL: $message = "The uploaded file was only partially uploaded"; break; case UPLOAD_ERR_NO_FILE: $message = "No file was uploaded"; break; case UPLOAD_ERR_NO_TMP_DIR: $message = "Missing a temporary folder"; break; case UPLOAD_ERR_CANT_WRITE: $message = "Failed to write file to disk"; break; case UPLOAD_ERR_EXTENSION: $message = "File upload stopped by extension"; break; default: $message = "Unknown upload error"; break; } echo $message; ?> Kod wzięty ze strony php.net (ale i tak nie działa) Dzięki za pomoc! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przechwytywanie błędów:
exceptions |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:57 |