![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć Panowie (i Panie),
mam kolejny problem w mojej pracy, a jednocześnie nauce PHP. Otóż zrobiłem prosty skrypt gwarancyjny dla siebie (admin) i wszystko działa ok ale nie do końca. Otóż o ile listing, dodawanie i zmiana statusu zgłoszenia działa poprawnie o tyle samo ID - przy dodawaniu już nie. Zamieszczam pliki (cała paczka rar) pod adresem: Chodzi o to, że dodaje sobie jakąś "gwarancję" dla własnych potrzeb jak mi klient wysyła i wszystko jest ok, jednak po usunięciu jakiejś - próbując dodać nową - ID (z automatu) kolejnej gwarancji zatrzymuje się na jakimś numerze. Podejrzewam, że to kwestia ustawienia bazy mysql ale dłubię i dłubię i nie mogę dojść do konkretnych wniosków co robię nie tak. Bardzo proszę o pomoc, jest to skrypt dla mnie i pode mnie i firmę i strasznie ułatwił by mi pracę. Nie znam się zbytnio na tym, coś tam napisać potrafię (dodawanie, odejmowanie, liczenie itp w bazie) ale tutaj się wystopowałem. Specjalnie udostępniam wszystkie pliki, bo to raczej nie tajemnica i poziom dla początkujących ale nie umiem sobie poradzić z tymi ID poszczególnych wpisów. W skrócie. Dodaję wpis z automatu ma ID 1 Dodaję kolejne i jest OK Mam wpisów 10 i jeden (10 usuwam) Mam teraz wpisów 9 Dodając następny - otrzymuje on z automatu numer 11. Tak samo jeśli usunę wpis z przedziału 1-10, np. 5 Zamiast przy dodawaniu następnego wskoczyć mi 11, otrzymuję 6. Ogólnie strasznie się te ID mieszają... lub na stronie dodającej - dodają te same. Bardzo proszę o pomoc lub ukierunkowanie na co powinienem zwrócić uwagę by rozwiązać swój problem. Screeny załączone. link już usunięty Skrypt działa tutaj: link już usunięty Serdecznie dziękuję za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam. Ten post edytował parasite 14.01.2015, 11:12:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie usuwaj rekordu z bazy tylko go ukrywaj. Dodaj pole, zrobione i ustawiaj true, przy listingu pobieraj tylko ID gdzie masz false. Kiedyś historia gwarancji Ci się może przydać.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, masz rację - nie pomyślałem o tym wcześniej.
Co prawda nurtuje mnie bardziej co robię nie tak ... ale Ty właściwie rozwiązałeś mój problem - NIE usuwać tylko dodawać i zmieniać status na active, inactive. To rozwiązuje całość i tak zrobię. Ale gdyby ktoś miał ochotę jeszcze przeglądąć te skrawki nieumiejętnego kodu, to bardzo proszę. Ślę piwko DHLem za rozwiązanie ![]() Ten post edytował parasite 13.01.2015, 20:09:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, masz rację - nie pomyślałem o tym wcześniej. Co prawda nurtuje mnie bardziej co robię nie tak ... ale Ty właściwie rozwiązałeś mój problem - NIE usuwać tylko dodawać i zmieniać status na active, inactive. To rozwiązuje całość i tak zrobię. Ale gdyby ktoś miał ochotę jeszcze przeglądąć te skrawki nieumiejętnego kodu, to bardzo proszę. Ślę piwko za rozwiązanie. Napisałem 3 razy posta z kilkoma błędami, niestety backspace i wykasowałem całe wypociny ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niepotrzebnie przy INSERT wstawiasz 'warranty_id' pochodzące z jakiegoś $_POSTa, nie wstawiaj wartości dla tej kolumny.
Ten post edytował trueblue 13.01.2015, 20:12:53 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Twój problem jest taki, że w bazie danych masz auto_increment podczas dodawania wpisu, dodaje się ID kolejne, a nie ilość wpisów+1. Tak ma być i się z tym nie dyskutuje
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Podaj adres na PW, leci piwko
![]() Ten post edytował parasite 13.01.2015, 20:34:53 |
|
|
![]()
|
|
Jeśli chodzi o piwo, to wystarczy że naciśniesz przycisk pomógł pod naszymi postami.
Kilka spostrzeżeń: 1. używaj albo polskich albo angielskich nazw zmiennych i plików 2. ustawienia trzymaj w jednym pliku 3. po co łączysz się do drugiej bazy danych? 4. zrób porządek w plikach, bo masz straszny chaos 5. nie wiem w czym piszesz, ale tyle tabulatorów nie jest potrzebnych ![]() 6. tak się kodu nie pisze:
możesz to zamienić na:
7. nie mutuj błędów przez stawianie @ na początku funkcji Ten post edytował Rysh 14.01.2015, 13:08:42 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:43 |