![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taki problem... Robię sobie TOP 10 i co miesiąc do bazy dodaję te 10 pozycji a nasępnie wyciągam je z bazy nasępującym poleceniem:
wyświetlam je pętlą:
ale dodatkowo chciałbym aby pętla dodawała numer kolejny do rekordu. Wyciągnie ich tylko 10 bo tyle jest wpisów odpowiadających danemu miesiącowi, ale aby dodatkowo nadała numery od 1-10. pozdrawiam -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem.
![]() ps. po co to przepisywanie tablicy do zmiennych ? -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2003 Skąd: Strzegom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki chłokapki za pomoc. W rozwiązaniu scannera wkradł się jakiś błąd w linii 3. Rozwiązanie DeyV wporzo.
Co rozumiesz przez to -- ps. po co to przepisywanie tablicy do zmiennych ? -- ? -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Przedobrzyłem ![]() Co do przepisywania zmienych - spójrz na echo w moim kodzie. Korzystaj bezpośrednio z tablic zamiast przepisywac je do pojedynczych zmiennych. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no tak, ale chyba nie jest to jako tako błędem? Łatwiej mi w ten sposób odwoływać się do czegoś co nazwałem po swojemu.
Ten post edytował primo 13.12.2004, 13:07:01 -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]()
|
|
Błedem jako takim nie jest, ale jest:
1. Marnowaniem pamięci 2. Otwarciem się na trudne do zidentyfikowania czeskie błedy w kodzie 3. Utrudnianiem sobie życia. 4. Zamiast mysql_fetch_row" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual możesz użyc mysql_fetch_array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i już masz ładną tablicę asocjacyjną. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(scanner @ 2004-12-13 14:21:34) 4. Zamiast mysl_fetch_row możesz użyc mysql_fetch_array i już masz ładną tablicę asocjacyjną. no tak, konkretnie to: - mysql_fetch_row masz tablicę w której indeksami są numery, - mysql_fetch_assoc (albo mysql_fetch_array(..., MYSQL_ASSOC)) masz tablicę asocjacyjną w której indeksami są nazwy pól, - a przy zwykłym mysql_fetch_array bez drugiego parametru masz tablicę łączącą dwie wyżej wymienione... a po co marnować pamięć na podwójne nazwy - lepiej zdecydować się na jeden sposób nazewnictwa ![]() Ten post edytował rogrog 13.12.2004, 17:04:58 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
do tego tematu inna możliwość.
Mam powiedzmy 150 rekordów z bazy. Dzielę to na podstrony po 20 sztuk. Pierwszą 20-tkę numeruje normalnie, ale chciałbym aby już drugą pokazał jako 21, 22, 23 itd. a mnie teraz numeruje zaś od 1-20. zmiany muszę wprowadzić w skrypcie stronnicującym czy też wystarczy w tym numeratorze ![]() -------------------- Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w sobie... A w skrócie to jestem uzależniony od biegania.
primo gg1148730 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:40 |