![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Problemik jest taki... mam zapis:
i dziala...Jednak jak zrobic by reszta tekstu [oprocz tych z tablicy skrotow] byla z malych liter+duza litera na poczatku zdania. Siedze nad tym od dluzszego czasu i nie potrafie znalezc rozwiazania [tym bardziej ze cala funkcja jest bardziej skomplikowana: szukanie wyrazow niedozwolonych, blokowanie, kropkowanie itp]. Caly tekst juz mam przeformatowany brakuje mi jedynie odpowiedzi na to (pewnie proste) pytanie ![]() pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelka pomoc [zmoderowane] FiDO: prosze uzywac BBCode!! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(waXain @ 2004-12-13 10:07:43) Witam Problemik jest taki... mam zapis:
i dziala...Jednak jak zrobic by reszta tekstu [oprocz tych z tablicy skrotow] byla z malych liter+duza litera na poczatku zdania. Siedze nad tym od dluzszego czasu i nie potrafie znalezc rozwiazania [tym bardziej ze cala funkcja jest bardziej skomplikowana: szukanie wyrazow niedozwolonych, blokowanie, kropkowanie itp]. Caly tekst juz mam przeformatowany brakuje mi jedynie odpowiedzi na to (pewnie proste) pytanie ![]() pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelka pomoc [zmoderowane] FiDO: prosze uzywac BBCode!! Czesc wladziu ![]() nie rozumiem zbytnio kodu ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no tak z tym raczej wiekszego problemu nie ma, jednak problem sie komplikuje przy chocby takim zdaniu: Ala ma DUZEGO kota i malego PSA.
W zdaniu tym slowo DUZEGO musi zostac z duzych liter, gdyz zostalo dodane do tabeli slow pisanych z duzych liter (mniejsza o to, po co to jest...) natomiast slowo PSA nie jest w tej tabeli i musi zostac zapisane z malych liter. Tak wiec zdanie docelowe powinno wygladac tak: Ala ma DUZEGO kota i malego psa. Problem z zamiana pierwszego znaku z kazdego nowo ropoczetego zdania (po kropce) nie jest tak naprawde problemem. Problemem jest jak zrobic, by cale zdanie bylo przeformatowane na male litery (oprocz slow z tabeli slow), a pierwsza litera kazdego zdania byla pisana z duzej? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(waXain @ 2004-12-14 08:56:57) no tak z tym raczej wiekszego problemu nie ma, jednak problem sie komplikuje przy chocby takim zdaniu: Ala ma DUZEGO kota i malego PSA. W zdaniu tym slowo DUZEGO musi zostac z duzych liter, gdyz zostalo dodane do tabeli slow pisanych z duzych liter (mniejsza o to, po co to jest...) natomiast slowo PSA nie jest w tej tabeli i musi zostac zapisane z malych liter. Tak wiec zdanie docelowe powinno wygladac tak: Ala ma DUZEGO kota i malego psa. Problem z zamiana pierwszego znaku z kazdego nowo ropoczetego zdania (po kropce) nie jest tak naprawde problemem. Problemem jest jak zrobic, by cale zdanie bylo przeformatowane na male litery (oprocz slow z tabeli slow), a pierwsza litera kazdego zdania byla pisana z duzej? ![]() Musisz rozbic tekst na slowa pojedyncze (explode wg: " ") i sprawdzac kazde z osobna czy jest w tablicy i jesli nie ma to zamieniac na male... |
|
|
![]()
|
|
Dzieki
![]() Myslalem o rozwiazaniu o ktorym piszesz, jednak wydaje mi sie ze byloby ono dosc wolne. Poki co wpadlem na troche inny pomysl, by przy slowach z tablicy slow wstawiac jakis unikalny znacznik [np. |], a pozniej przy kolejnym sprawdzaniu wyrazeniem regularnym zamienic wszystkie wyrazy na male wg. wyrazenia [w ktorym nie bedzie |]. Mysle ze zadziala ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 08:00 |