![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Takie pytanie.. jak to jest z nodejs i aplikacjami serwerowymi w nim pisanymi. Gdzie w tym momencie jest przechowywana konfiguracja połączenia z bazą danych? Jest to jakoś zaciemnione dla użytkownika czy jest to w stanie odczytać jak to javascript? Coraz bardziej mnie kusi to rozwiązanie do aplikacji backendowych i nie udało mi się wyszukać odpowiedzi z google ( pewnie źle szukałem )
Dosiego roku Pany ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widziałem tylko jedna aplikacje z node.js, u mnie w pracy. Dane do mysql są przechowywane w pliku na serwerze i klient nie ma do nich dostępu. Myśle, że jak powiem, że jest to rozwiązane podobnie jak z php to nie skłamie
![]() -------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
Fachowo.co Behance.net/fachowo |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No to po przeczytaniu tego...
http://webapplog.com/php-vs-node-js/ I kilku moich domysłach odnośnie tej technologii dochodzę do dość oczywistej konkluzji. Po co cholerę mi php? ![]() Postanowienie noworoczne brzmi: przesiadka na javascript do końca. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niby tak, niby nie. Sam ostatnio piszę dość dużo w node i bardzo mi się to podoba, ale nie jest to póki co tak bardzo rozpowszechnione i dostępne aby móc trzaskać na tym aplikacje tak samo jak w przypadku php. Kolejną rzeczą są IDE, których dla PHP jest kilka, w przypadku JS znam tylko jeden dobry (webstorm), a reszta jest średnia, lub kiepska. No i przedewszystkim, trzeba się mocno przyzwyczaić do asynchroniczności, czyli innego spojrzenia niż w przypadku synchronicznego php.
Nie mniej, z php dość długo nie zrezygnuje, bo czuje się w tym dużo pewniej, co za tym idzie wiem jak pewne problemy dużo szybciej rozwiązać w php, niż w node, gdzie z promise grzebałem się jakiś czas.. Ten post edytował by_ikar 31.12.2014, 19:56:35 |
|
|
![]()
|
|
No w angularze tez mialem problem z ogarnieciem promise i do dzis w sumie do konca nie wiem o co w tym chodzi. Musze nadrobic bo w tyle zostaje... WebStorm ma o tyle przewage nad phpstormem ze jest tanszy i wystarczy do programowania jesli sie cisnie tylko technologie frontowe. Korzystalem z niego dluzszy czas na pierwszym stazu i samo IDE godne polecenia za ta cene. No ale wracajac do tematu... jakie ograniczenia wg Ciebie posiada node ze nie wybral bys go jeszcze do trzaskania aplikacji tylko dalej siedzisz w php? Bo moze ja cos zle rozumiem i przeceniam ta technologie nie zdajac sobie sprawy z ryzyka jakie niesie za soba pisanie w tym. Asynchronicznosc... coz. Dla mnie to nie problem. Moze dlatego ze JS jest pierwszym jezykiem ktory tak powaznie poznalem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jakie ograniczenia wg Ciebie posiada node ze nie wybral bys go jeszcze do trzaskania aplikacji tylko dalej siedzisz w php? Nie chodzi o ograniczenia, ale o problematykę, do której się nie jest przyzwyczajonym. Głównie chodzi o asynchroniczność. Wcześniej mogłeś ją w przeglądarce widzieć jako minimalną różnicę między kolejnością wykonywania warunków, bo po stronie przeglądarki raczej nie tworzy się takich rzeczy jak po stronie serwerowej. W przeglądarce robisz ajax i w jego callbacku wykonujesz co musisz. W node, kiedy masz bezpośredni dostęp do baz danych, spróbuj stworzyć warunek jak w php:
To się bardzo zdziwisz, kiedy twój wynik prawie zawsze będzie "tabela is empty". Nie dlatego że jest pusta, ale dlatego że asynchroniczna natura javascriptu nie będzie czekać aż się zapytanie wykona i przypisze jego wynik do zmiennej, tylko od razu przejdzie do warunku, a według warunku, zmienna będzie pusta (w js będzie undefined), ponieważ wynik zapytania nie został jeszcze przypisany. Dla kogoś kto zaczynał od PHP jest to dość nie oczywiste i trzeba się przestawić. Ale i to nie jest aż takim problemem, bo po to się jest programistą. Tyle że potem dość łatwo jest zarazić się chorobą zwaną callback tree i człowiek zaczyna pisać z użyciem promise. I jest to fajne, ale wymaga to trochę więcej kodu niż w php. Aktualnie pracuje nad aplikacją w node, do monitoringu i czatu realtime, właściwie to przepisywanie monitoringu i czatu z php do node, bo aktualnie php zwyczajnie nie wyrabia, przy takiej ilości requestów. Tyle że cały jakby dashboard, mimo wszystko zostanie napisany w php, jako restowe api, bo tutaj ta wydajność nie będzie tak kluczowa, raczej wygoda i przyzwyczajenia ![]() PS. Jeżeli chodzi o promise w node, osobiście do gustu przypadł mi Q, który z tych wszystkich dostępnych libów był najbardziej oczywisty, a try/catch wewnątrz bloku then są bardzo użytecznym dodatkiem. Ten post edytował by_ikar 2.01.2015, 23:02:15 |
|
|
![]()
|
|
Widze tutaj analogie do $http.get().success(function(){}); takze dla mnie to calkowicie logiczne i naturalne. Moze nie rozumiem Twojego problemu z asynchronicznoscia ze wzgledu na wlasnie kolejnosc nauki jezykow. PHP dopiero teraz wiecej uzywam bo cos z ta baza mnie musi w koncu laczyc. No ale skoro jest nodejs i z tego co widze czasem po ofertach pracy to warto go znac. Na pewno oderwal bym sie od smieciowki w pracy gdybym jeszcze go poznal. Asynchronicznosc idealnie tez widac na przykladzie zwyklego console.log. Sprobuj sobie zrobic tablice N elementowa, przesortuj ja, i zrob od razu za nia console.log(array). Takze to nie jest kwestia node.. po prostu JS tak ma i trzeba miec to na uwadze. Dzieki za obszerna odpowiedz.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 15:43 |