Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [Problem] Rozpoznawanie modemowców.
radziel
post 25.04.2003, 18:55:32
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Piszę aktualnie zaawansowaną klasę pozwalającą śledzić użytkowników korzystających z witryny...
Jedną z funkcji tej klasy jest user_come_back();
Ma ona za zadanie sprawdzić czy dany user "wrócił do nas" czy jest poraz pierwszy....

Jeżeli user jest pierwszy raz to funcja wysyła cookie'sa usera z zakodowaną datą ip'em itp.. Potem jeżeli cookie istnieje to znaczy że user był i tylko aktualizuje dane winksmiley.jpg.
Dodatkowo zapisywałem ip'y i hosty do bazy mysql, jeżeli w choście było *.sdi.* tzn że ma stały ip... wtedy do cookisa zapisywałem tylko date wejścia...

NIby wszystko ładnie idzie ale mam problem, co zrobić jeżeli user wyczyści cookisy? Wszystko przepadnie... dlatego zrobiłem tą tabelę jeżeli IP AND HOST AND HOST zawiera *.sdi.* to kłopot z głowy wiemy że to ten sam user.

Ale przecież są jeszcze modemowcy... jak ich rozpoznać, jeżeli wyczyszczą cookisy...

Ma ktoś pomysł?

--------------------
r.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 10)
itsme
post 25.04.2003, 19:45:32
Post #2

Grupa: Zarząd

nie ma szans ich rozpoznac jezeli zmieni IP z ktorego wszedl na strone oraz skasowal ciasteczka dla Ciebie bedzie NEW USER sad.gif

--------------------
brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
+Quote Post
radziel
post 25.04.2003, 19:59:05
Post #3

-----

A w połączeniu z innym językiem np. z javą dało by radę?

--------------------
r.
+Quote Post
[Regis]
post 25.04.2003, 20:06:17
Post #4

-----

Nie ma takiej mozliwosci - po rozlaczeniu sie i ponownym polaczeniu modemowiec (ale paskudne slowo - niestety sam nim jestem : ) jest dla Ciebie zupelnie nieznanym userem, o ile skasuje ciasteczko sad.gif
+Quote Post
depablo
post 25.04.2003, 22:10:25
Post #5

-----

Hmm, interesujące zagadnienie.

Od razu mi się skojarzyło z rejestracją programów. Program generuję numer (zależny od konfiguracji sprzętowej, systemu... etc.) wtedy my zgłaszamy się do firmy rejestrującej i oni generują nam odpowiedni numerek odblokowujący (chyba że korzystamy z cracków, ale to inna bajka tongue.gif). Może da się za pomocą na przykład java scriptu pobrać różne dane (np. o wersji direct x, o wersji przeglądarki, etc.). Wtedy też pobieramy hosta xx000.miasto.cvx.ppp.tpnet.pl i tak w przybliżeniu możemy określić użytkownika.

Oczywiście istnieje problem jeśli dany użytkownik sformatuje dysk, albo chociażby zaktualizuje IE, Mozille, albo cokolwiek innego.

Nie wiem czy mnie zrozumieliście, ale jest trochę późno a ja jestem zmęczony tongue.gif.

Pozdrawiam
Paweł
+Quote Post
DeyV
post 25.04.2003, 22:13:29
Post #6

Zrozumieliśmy. Problem w tym, że nie ma takiej możliwości. już o to zatroszczyli się twórcy przeglądarek, gdzie zapewnienie anonimowości użytkownika należy do jednego z priorytetów. I nie przeskoczysz tego. sad.gif

--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
+Quote Post
depablo
post 25.04.2003, 22:26:19
Post #7

-----

Hmm, ale przynajmniej można rozpoznać przeglądarkę i system operacyjny smile.gif . Na takiej zasadzie działa STAT4U

Pozdrawiam
Paweł
+Quote Post
Seth
post 28.04.2003, 17:04:29
Post #8

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

A czy przzypadkiem TPSA nie ma jakiejs listy IP ? Tzn czy userzy TPSy nie maja przydzielonych IP z okrslonego zakresu ?

Jezeli tak to trzeba bylo by tylko odczytujac IP osoby podlaczajacej sie do nas sprawdzic czy nie ma jej w liscie TPSy.
+Quote Post
lisu
post 28.04.2003, 21:16:08
Post #9

-----

Mozna odpytac serwer whois (tam tez jest podana maska podsieci)
+Quote Post
itsme
post 28.04.2003, 21:22:58
Post #10

ale tak macie grupe modemowcow - zas tego jednego konkretnego nie ma szans zidentyfikowac ponownie jezeli sie rozlaczy i polaczy z nowym hostem oraz usunie ciasteczka

--------------------
brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
+Quote Post
GeoS
post 29.04.2003, 15:52:30
Post #11

-----

Piszesz aplikacje kliencka, np. w Assemblerze, ktora dziala sobie na prawach programu rezydentnego i ktora ma dostep do wszystkich informacji udostepnianych przez dany komputer biggrin.gif

Jak na razie to czysta fikcja. Nie wiem, czy przypadkiem aplety Javy nie obsluguja, np. zczytania numeru seryjnego dysku. Taka dana jest unikalna w skali globu, a sam lancuch nie jest zbyt dlugi.

--------------------
Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 02:26