Znalazłem taki kod:
wysylanie.php
$p_pojemnosc=$_FILES['plik']['size'];//pojemnosc pliku
$p_typ=$_FILES['plik']['type']; // typ pliku
$p_nazwa=$_FILES['plik']['name']; // nazwa pliku
$p_smiec=$_FILES['plik']['tmp_name']; // chwilowa nazwa pliku
//wycinamy rozszerzenie z pobieranego pliku
/* odbieramy dane z pola ukrytego i zaokrąglamy je do 3 miejsca
po przecinku/dzielimy przez 1204*1024 by było w MB*/
$max_size=round(($_POST['max_file_size']/1048576),3)."MB";
//zaokrąglamy "round" do 2 miejsc po przecinku i przeliczamy rozmiar pliku na MB
$poj_MB=round(($p_pojemnosc/1048576),2).'MB';
//kodujemy nasz plik metodą MD5 i dodajemy date i godzinę oraz rozszerzenie pliku
$p_nazwa_zm=(md5($p_nazwa)).".".$p_roz; $folder="pliki/";
//---Kolorki HTML---
$k_cze="<font color=#ff0000>";
$f_koniec="</font>";
$k_nieb="<font color=#0000ff>";
if ($p_pojemnosc <= 0)
{
echo ("Plik nie został wybrany lub jest pusty <b>".$k_cze.$p_nazwa." ".$poj_MB.$f_koniec."</b><br />"); }
if ($poj_MB > $max_size)
{
echo("Plik jest za duży. Maksymalna wielkość pliku to <b>".$k_cze.$max_size.$f_koniec."</b>"." .Plik wysyłany ma rozmiar <b><i>".$k_nieb.$poj_MB.$f_koniec."</b></i><br />"); }
{
echo ("Plik o takiej nazwie już istnieje <b><i>".$p_nazwa_zm."</b></i><br />"); }
else {
exit('Nie mozna zachowac pliku. Prawdopodobnie nie ma folderu lub nie można w nim zapisać');
echo "Przesyłanie pliku udało się - <b>".$k_nieb.$p_nazwa."</b>"." ".$poj_MB."<br />"; $path_file = $folder.$p_nazwa_zm;
$conn = mysql_connect('host', 'user', 'haslo') or
die('Error connecting to mysql'); $zapytanie=mysql_query("insert into nazwa_tabeli values(NULL,'$p_pojemnosc','$path_file','$p_typ')"); echo "<a href=index.php>Wracaj ..."; }
index.php
<form action="wysylanie.php" method="post" enctype="multipart/form-data" name="form1"> <input name="plik" type="file" size="10"/> <input name="max_file_size" type="hidden" value="26214400" /> <input value="Wyślij plik" type="submit""/>
W bazie MySQL wykonałem zapytanie:
CREATE DATABASE IF NOT EXISTS nazwa_bazy;
USE nazwa_bazy;
DROP TABLE IF EXISTS `nazwa_tabeli`;
CREATE TABLE `nazwa_tabeli` (
`id` int(10) unsigned NOT NULL auto_increment,
`pojemnosc` varchar(10) collate utf8_polish_ci NOT NULL,
`nazwa` varchar(60) collate utf8_polish_ci NOT NULL,
`typ` varchar(45) collate utf8_polish_ci NOT NULL,
PRIMARY KEY (`id`)
) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci;
Moge dzięki niemu wysyłać pliki na serwer. Problem w tym, że nie wiem co zrobić, aby wszystkie dane z bazy wyświetlane były w formie tabeli na stronie, a pliki które wrzuciłem możnaby pobrać.
Próbowałem już to zrobić na różne sposoby, ale za każdym razem nie wychodziło. Nie jestem dobry w PHP, więc byłbym wdzięczny za pomoc.