![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem bo mam ustawione A_I, ale gdy usune jakieś elementy np. mam elementy z id :
1 2 3 gdy usunę element z id 2 a potem chce wstawić nowy element to do niego przypisuje mi id 4 zamiast 2 (skoro jest już wolne ); Jakieś rady ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro masz auto increment to tak bedzie sie dziac poniewaz natym polega auto increment czyli od ostatniego id inkrementuje.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 33 Dołączył: 8.09.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak właśnie to działa (ze względu na możliwe powiązania w innych tabelach, robiłby sie bałagan)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a da się coś zrobić by nadal używać auto_i, lecz żeby wykorzystywać te poprzednie id ? bo jak przy małych ilościach danych nie jest to problemem, to przy dużej ilości elementów jest to dość kłopotliwe moim zdaniem.
Ten post edytował Gothicbezimienny 21.12.2014, 02:03:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie jest tylko Twoje zdanie.
AC w takiej formie ma wiele zalet, a wręcz jest obowiązkowe aby zachować integralność, porządek i bezpieczeństwo. W szczególnych przypadkach po prostu możesz zbudować własny mechanizm czyli np. pobierać największe ID i nadawać własne większe o jeden lub wyszukiwać luki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie działanie jest najbardziej poprawne i zamierzone, z wielu powodów przed wszystkim dla zachowania integralności, ale to nie wszystko, dzięki temu masz też zachowaną chociażby chronologie, a patrząc przyszłościowo może kiedyś będziesz potrzebował ten swój system/stronę rozbudować i wykorzystać te dane, dzięki zachowaniu tego w takiej postaci jak są zrobisz to bez problemu, a kombinując tylko sobie utrudnisz zadanie. Jeśli potrzebujesz to gdzieś wydrukować tabelarycznie to wiersze numerujesz tworząc po prostu licznik i problemu nawet w tym wypadku nie będzie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:33 |