![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem : potrzebuję wydobyć listę liter (a,b,c,f,k) z kolumny "symbol" w takiej przykładowej tabeli "towar" 1 a, b, c 2 c 3 a 4 f, a, c 5 a 6 c 7 a, b 8 k, c 9 a 10 a, b po zastosowaniu SELECT DISTINCT : $a=mysql_query("SELECT DISTINCT symbol FROM towar") or die(mysql_error()); otrzymuje 1 a, b, c 2 c 3 a 4 f, a, c 5 a, b 6 k, c a to nie spełnia moich oczekiwań, wydaje mi się,że powinienem zastosować funkcję explode() z separatorem ", " ale nie umiem tego zorganizować ![]() Z góry dziękuję za pomoc PK |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DISTINCT grupuje tylko czyli jak masz dwa c to zrobi jedno c tak jak masz w wyniku. Mozesz uzyc po stronie PHP explode i wybrac tylko te ktore Cie interesuja ale w SQL tez da rade to zrobic.
PHP
SQL(powinno dzialac musisz sprawdzic)
Ten post edytował rad11 19.12.2014, 13:31:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To rozwiązani SQL bardziej mi się podoba, przymierzałem się nawet do niego.
Problem w tym, że nie wiem jakie "litery" mogą się pojawić w bazie. Potrzebuje wydobyć z kolumny "symbol" listę liter, by potem móc wyświetlić np. wszystkie wiersze w których w kolumnie "symbol" występuje przykładowo litera "a". |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za konsultację muszę to przetrawić
![]() PK rad11 przemyślałem twoją propozycję ale jeśli dobrzeją rozumiem to dotyczy sposobu wyświetlenia rekordu z "symbolem" np ."a", to umiem zrobić bezpośrednio w SQL
Dla mnie problemem jest wyciągnięcie listy liter, Do tabeli towar zawartość kolumny symbol - przykładowe litery będzie wstawiał użytkownik bazy i ja z góry nie wiem jakie to będą litery. Muszę pobrać listę aktualnie występujących liter by następnie one były kluczem do kolejnych operacji. [Może przykład z literami nie był najszczęśliwszy - powiedzmy że to jest chiński alfabet i jest za dużo możliwości by każdą po kolei badać ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ale uzytkownik bazy bedziesz wstawiac te litery bezposrednio do bazy przy uzyciu phpmyadmina czy poprzez jakis formularz?
|
|
|
![]()
|
|
Przygotowałem mu mały skrypcik do ładowania nowych rekordów i kasowania nieaktualnych
![]() ![]() Może ktoś jeszcze ma pomysł na rozwiązanie problemu ![]() ![]() ![]() Jakoś się nie doczekałem ![]() W międzyczasie jeszcze poczytałem i zdecydowałem podzielić kolumną na kilka tak by każdy symbol był w innej. Zamykam temat. Ten post edytował KrzywyPaw 20.12.2014, 19:58:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:43 |