![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 19 Dołączył: 27.04.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Moja baza danych wygląda tak: topics: id(A_I)|title|section answers: id(A_I)|id_topic(KEY)|time|content Moje pytanie jest następujące: w jaki sposób przy dodawaniu tematu zapisał się w tabeli answers id tematu? ![]() Próbowałem tak, choć chyba nie do końca zrozumiałem działanie tej funkcji, ponieważ zapisuje mi do bazy 0. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Po dodaniu tematu masz pobrac jego nowo utworzone ID przy pomocy LAST_INSERT_ID i to otrzymane ID masz uzywac przy tworzeniu posta zaraz potem
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 19 Dołączył: 27.04.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy robię dobrze jeśli pierwszy post daję również do tabeli answers, a tylko informacje o temacie do topics?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli zakładasz nowy temat to dodajesz dane o temacie do topics, po dodaniu masz pobrać jego ID i zapisać post w answers razem z odpowiedzią.
Dodając odpowiedź znasz już ID tematu na który odpowiadasz, więc nie musisz już pobierać jego ID. |
|
|
![]()
|
|
Nie chciałem zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj:
przy wyświetlaniu tematów z bazy chciałbym żeby obok nazwy pokazała się ilość odpowiedzi, ale nie wiem jak to zrobić, by dla każdego pojawiło się osobno... Mógłby mnie ktoś nakierować w jaki sposób to zrobić? Użyć COUNT, czy przy dodaniu posta pobrać ich ilość dla danego tematu i zwiększyć o jeden? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W petli gdzie wyswietlasz odpowiedzi, temat itd. mozesz dodac zmienna pomocnicza ktora bedzie iterowac po kazdej odpowiedzi i na sam koniec wstawic ja obok tematu, lub zrobic funkcje ktora bedzie pobierac w parametrze id_tematu i zliczac komentarze na tej podstawie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Najpraktyczniej bedzie jesli przy temacie bedziesz mial pole ILOSC i tam przechowywal aktualna liczbę postow.
Jesli jednak robisz to na jakies zaliczenie na studia czy cos w ten desen, to mogą się przyczepic do takiero rozwiązania i wowczas musisz robic normalnei group by i COUNT -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc
![]() @nospor: ps. gimnazjum ![]() |
|
|
![]()
|
|
Acha... wybacz, ze potraktowalem cię jak rozumną istotę....
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nic się nie stało
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 02:18 |