![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam skrypt który dodaje i usuwa produkty z bazy danych sklepu internetowego, potrzebuje do niego dopisac modul codziennego backup'u bazy danych. Znalazlem w internecie jedno rozwiazanie ale baza sie nie chciala zaimportowac, znacie jakies sprawdzone sposoby ?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cron co 24h z poleceniem mysqldump
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja używam skryptu napisanego w bash'u: dump bazy danych, pakuje, wysyła meilem na adres zdefiniowany - to wszystko daily cron.
Wszystko ładnie pięknie działa i kopia trzymana jest na niezależnym hostingu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja sobie zasysam diff z VPSa codziennie o 9 rano jak siadam do pracy
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@rysh fajne rozwiazanie ale moglbys pokazac ten skrypt ?
myslqdump sprobowalem wlasnie: utworzy zostal plik.sql ktory ma wielkosc 0 szybkie rozwiazanie, chociaz lepiej byloby bez exec a cos uniwersalnego zrobic na serwery z zablokowanym exec, ale nie wazne, to niestety nie dziala mi, cos chyba robie zle ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bez [ i ]
|
|
|
![]()
|
|
chyba nadal jest cos nie tak, moj dokladny kod:
nadal sie tworzy plik i nadal jest wielkosci 0 ;/ konfiguracja jest prawidlowa, pobierana prosto z konfiguracji magento ktore stoi i wykorzystywana do mojej aplikacji (te same zmienne do polaczenia z baza danych), sprawdzalem, zawieraja prawidlowe wartosci Ten post edytował karmelik 16.12.2014, 15:46:10 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Robiłem już w kazdej mozliwosci, z odstepami, bez, z odstepem po prawo, po lewo, wyechowalem sobie czy napewno jest dobre i momo wszystko nadal tworzy mi sie plik rozmiaru 0
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@rysh fajne rozwiazanie ale moglbys pokazac ten skrypt ? Oczywiście: Kod #!/bin/bash umask 0077 target_email='twoj@adres.email' sql_user='db_login' sql_haslo='db_pass' sql_baza='db_name' temp_plik=$HOME"/"$(date "+domena.pl-%F_%H-%M-%S.mysql.gz") /usr/bin/mysqldump --add-drop-table --add-locks --create-options \ --disable-keys --extended-insert --lock-tables --quick \ --set-charset --default-character-set=utf8 \ -p$sql_haslo -u$sql_user $sql_baza | /bin/gzip > $temp_plik /usr/bin/mutt -e "set record = ''" $target_email -a $temp_plik -s $temp_plik </dev/null /bin/mv $temp_plik $HOME/backup/ chmod +x backup.sh -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:00 |