![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Uczę się Symfony2 z książki Gajdy i od razu, robiąc krok po kroku jak autor pisze, efekty mam nie takie jak autor pokazuje. Nawet pomińmy moje krok po kroku. Wklejając autora pliki przykładowych gotowych projektów efekty są złe.
(wrzucam gotowy projekt do wamp/www/) Autor po wykonaniu (każdego) przykładu każe obejrzeć projekt pod poniższymi adresami pisząc, że efekt jest taki sam dla każdego adresu: Dla 1 projektu (wersja autora) localhost/hello-world/web/app_dev.php/hello-world.html - OK localhost/hello-world/web/app.php/hello-world.html - OK localhost/hello-world/web/hello-world.html - 404 Not Found Dla 2 projektu (wersja autora) localhost/mountains/web/ - Index of /mountain/web localhost/mountains/web/valley.html - 404 Not Found localhost/mountains/web/app.php/valley.html - OK ------ edit: dodaje efekty na symfony 2.6 Dla 2 projektu (wersja moja) localhost/mountains/web/- wyświetla mi jakiś domyślny napis Homepage. Nie to co trzeba. localhost/mountains/web/valley.html - 404 Not Found localhost/mountains/web/app.php/valley.html - An Error Occurred- 404 Not Found(innaczej wyglądający niż ten 404 wyżej) ------- Gdzie mam szukać przyczyny? (powoli zacznę wrzucać fragmenty kodu, które autor każe wstawiać robiąc projekt, ale może juz na tym etapie ktoś wie w czym rzecz) Ten post edytował twojastara 11.12.2014, 15:32:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdz czy masz plik .htaccess i mod_rewrite wlaczony.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Masz włączony mod_rewrite? W katalogu web obu aplikacji masz plik .htaccess?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
W tym poście wklejam zawartość 4 plików .htaccess
Dwa autora robione na Symfony 2.0.10 Dwa moje robione w Symfony 2.6 ----------- edit (edytowałem tez pierwszy post) /web/.htaccess gotowego projektu autora:
/web/.htaccess moje, nieruszane z Symfony 2.6
Projekt/source files/src/.htaccess w projekcie gotowym autora wygląda tak
Projekt/source files/src/.htaccess U mnie ten plik po komendzie generate:bundle wygląda tak:
a czy przypadkiem linia w /Apache/httpd.conf
nie powinna być bez komentarza? Ten post edytował twojastara 11.12.2014, 17:30:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinna. Masz wyłączony mod_rewrite przez co htaccess nie działą tak jak powinien.
-------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
Fachowo.co Behance.net/fachowo |
|
|
![]()
|
|
Zgadza się.
Projekty autora wyświetlają się teraz jak trzeba. Moje ciągle do dupy, ale już przynajmniej wiem, że przyczyna jest w plikach projektu. ------------------------------ edit: Projekt autora (na Symfony 2.0.10) wyświetla się jak trzeba. W moim projekcie robionym krok po kroku wg podrecznika wygenerowanym w Netbeans na Symfony 2.6. jest taki efekt: localhost/mountains/web/- 500 Internal Server Error localhost/mountains/web/valley.html - 404 Not Found localhost/mountains/web/app.php/valley.html - 404 Not Found 404 z treścią z pliku C:\wamp\www\Mountains\vendor\symfony\symfony\src\Symfony\Bundle\TwigBundle\Resources\views\Exception\error.html.twig Myślałem, że sobie spokojnie popatrzę na projekt autora porównam z moim projektem i znajdę różnice. Ale praktycznie w każdym pliku projektu jest pełno różnic. Takich defaultowych jak mniemam, bo autor opisując przykłady krok po kroku o nich nie wspominał. Gdzie powinienem szukać przyczyn? Ten post edytował twojastara 12.12.2014, 09:17:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ksiązka opisuje wczesniejsza wersje niz 2.6 stad roznice. A url do AcmeBundle działa?
|
|
|
![]()
|
|
a jaki to będzie url?
--------- edit jeśli localhost/MySite/web/app_dev.php/demo/hello/Dennis- to jest ok jeśli localhost/MySite/web/app.php/demo/hello/Dennis - to przekierowuje na localhost/MySite/web/demo/hello/Dennis - i jest 404 error Ten post edytował twojastara 12.12.2014, 11:33:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba tylko app_dev ma routing do demo bundle
A nawet na pewno DemoBundle jest tylko dla dev Ten post edytował Turson 12.12.2014, 11:25:13 |
|
|
![]()
|
|
no i co, jakieś wnioski w zwiazku z tym demo?
|
|
|
![]()
|
|
Masz routing do localhost/mountains/web/app.php/valley.html ? Czy tam umiesciles po prostu plik bo juz nie wiadomo
|
|
|
![]()
|
|
Po kolejnym przepisaniu przykładu wszystko jest jak trzeba. Jeszcze nie wiem gdzie zrobiłem babola. W międzyczasie wyczyściłem cache przeglądarek więc może to mi przeszkadzało.
--------------------------------- edit a jak wytłumaczyć to, że w każdej przeglądarce na localhoscie mam wersję projektu z chwili jego tworzenia. Późniejsze modyfikacje w ogóle nie są aktualizowane mimo restartu całego wampa, mimo twardego odświeżania przeglądarek, wyczyszczenia cache przegladarki, restartu komputera. Co bym nie robił to wersja pliku C:\wamp\www\MySite\src\My\LakeBundle\Resources\views\Default\index.html.twig jest taka jak w chwili kiedy go pierwszy raz edytowałem. jak zmienię nazwę tego pliku to strona nie pójdzie (error 500), ale jak zmienię np treść nagłówka w tym pliku to nie aktualizuje treści w przeglądarce. Ten post edytował twojastara 12.12.2014, 16:41:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A testujesz na trybie produkcyjnym czy developerskim? Bo jeszcze czasem cache symphony (app/cache) trzeba wyczyścić
![]() |
|
|
![]()
|
|
app/cache?
nie widzę takiego folderu |
|
|
![]()
|
|
To ciekawe bo ja mam
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W IDE często tego folderu nie ma. Sprawdź w eksploratorze czy tam finderze (zależnie od systemu).
-------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
Fachowo.co Behance.net/fachowo |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
app.php - tryb produkcyjny
app_dev.php - developerski Na dev domyślnie cache jest wyłączony i masz dostępny panel debugowania |
|
|
![]()
|
|
rozumiem.
a jest jakiś powód bym nie zmieniał ustawień i nie wyłączał cache dla każdego trybu? no bo trochę bez sensu co chwilę usuwać cache robiąc kolejne przykłady z książki. Ten post edytował twojastara 13.12.2014, 17:13:57 |
|
|
![]()
|
|
Dev powinien mieć wyłaczone cache właśnie z tego powodu, żeby nie usuwać co zmianę
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.07.2025 - 14:50 |