![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym moją stronę dostosować do używania przyjaznych linków.
W tabeli z artykułami mam pole tytuł. W nim jest krótki tytuł ze specjami i polskimi znakami np. "instrukcja montażu" np. id | tytul | tresc: 1 | instrukcja montażu | jakaś tam treść. Przyjazny link wyglądałby mniej więcej tak: strona.pl/art/instrukcja-montazu. Z takiego adresu dostanę zmienną $_GET['tytul'] o wartości 'instrukcja-montazu'. Jak teraz skonstruować zapytanie, które znajdzie treść artykułu o tytule 'instrukcja-montazu' zamiast 'instrukcja montażu'. Muszę się zatem pozbyć polskich znaków oraz spacji. Chodzi o to, żeby skonstruować takie zapytanie, które dla tytułu 'instrukcja-montazu' zwróci treść rekordu o nr 1. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do bazy zapisuj instrukcja-montazu przy dodawaniu wpisu.
Musisz zapewnić bezwzględną unikalność dla tej kolumny (w przeciwieństwie do tytułu, który może gdzieś się różnić spacją). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A czemu poprostu nie dodasz do linku id arta?
strona.pl/art/instrukcja-montazu,13 I po ssprawie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
oczywiscie ze tak
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
strona.pl/art/instrukcja-montazu,13 Zdecydowałem się na ten sposób. Zmodyfikowałem zatem plik .htaccess, żeby brał pod uwagę liczbę po przecinku jako parametr. Generalnie to działa ale jedna rzecz mnie martwi. Czy wpiszę adres strona.pl/art/instrukcja-montazu,13 czy strona.pl/art/blabla-montazu,13 to działa tak samo. Dla tego drugiego przypadku powinnien być jednak zwrócony błąd 404. Ten post edytował 115750 11.12.2014, 12:09:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ponieważ zapytanie robisz po id, czyli po tym numerze (np.13) a nie po title. Zrób dodatkową kolumnę w bazie dla slug. Co to za problem? To jest normalna praktyka i nie spowoduje żadnych problemów.
-------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
Fachowo.co Behance.net/fachowo |
|
|
![]()
|
|
ponieważ zapytanie robisz po id, czyli po tym numerze (np.13) a nie po title. Zrób dodatkową kolumnę w bazie dla slug. Co to za problem? To jest normalna praktyka i nie spowoduje żadnych problemów. Tak, do tego właśnie już doszedłem, że jednak zrobię dodatkową kolumnę a nie numer w linku. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Czy wpiszę adres strona.pl/art/instrukcja-montazu,13 czy strona.pl/art/blabla-montazu,13 to działa tak samo. To sie obchodzi tak, ze jak wczytasz dany rekord z id 13, to sprawdzasz czy jego tytul zgadza sie z tytulem w linku. Jak nie, to przekierowujesz z odpowiednim naglowkiem na poprawny link -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 18:36 |