![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam uzytkowników forum
Mój problem jest nastepujący, jestem w trakcie tworzenia serwisu www opratego na HTML php I MySQL, ale serwis ten opraty jest z kilkunastu stronek a praktycznie na wszystkich korzyta sie z połączenia z bazą danych, parametrami polączenia są dane przesyłane z formularza HTML metoda POST LOGIN<br> <INPUT type="text" maxlength="13" name="login"> HASŁO<BR> <INPUT type="password" maxlength="13" name="haslo"> a następnie pozyskiwane przez: $login=$_POST['login']; $passw=$_POST['haslo']; $rola=$_POST['rola']; $polaczenie=mysql_pconnect("$IP","$login","$passw"); na stronce wskazanej przez ACTION w formularzu. Serwis ten ma miec kilka typów kont czyli admin itd w momencie przekierowania na którąś ze stron poprzez include i wyśwetleniu jej giną mi zmienne z formularza czyli login i haslo i brak jest połączenia z bazą MySQL. Jak sie domyślam chodzi o to że każda z kolejnych stronek www nie widzi zmiennych przekazywanych przez formularz na konkretną (action=" "), jak mozna by te zmienne pozyskac na n-tej stronie serwisu i nawiązać połączenie z bazą??Prosze o jakieś podpowiedzi jak mozna by to było zrobić?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuję zainteresować się sesjami... Poszukaj sesje na forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
A dodatkowo zaprzestać przepisywać $_POST i inne superglobalne do "zwykłych zmiennych" - jest to nieergonomiczne (wydajnościowo i pamieciowo).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(scanner @ 2004-12-10 08:11:49) A dodatkowo zaprzestać przepisywać $_POST i inne superglobalne do "zwykłych zmiennych" - jest to nieergonomiczne (wydajnościowo i pamieciowo). po czesci to moze byc uzasadnione filtracją danych. oczywiscie w powyzszym przykladzie jest to zupelnie bezsensowne, czyste wygodnictwo. -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Filtracja danych?
Jeśli tylko nie musże wyodrębniać tablic z $_* to operuję własnie na nich, np: I tym podobne. Wygodnictwem też bym tego nie nazwał - po co zaśmiecać sobie gowę nazwami kolejnych zmiennych? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do pierwszego argumentu to racja, dlatego napisalem "po cześci" ;-)
co do wygodnictwa, to jednak wcale nie zasmiecasz sobie w glowe, tu masz $zmienna, tam masz $_POST['zmienna'], a wygodnictwo objawia sie w tym ze potem nie trzeba pisac calego $_POST itp. oczywiscie nie popieram takiego rozumowania, jednak wlasnie z wygodnictwa pisanie z wlaczonym register_globals czy tez przepisywanie zmiennych na szybsze i latwiejsze do pisania w skrypcie. tak czy owak robi sie off-topic dlatego proponouje na tym zakonczyc ;-) -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje za odpowiedzi
Zaraz zabieram się za implementacje sesji w moim serwisie Mam jeszcze jedną prosbe czy wie ktos gdzie jest jakis manual taki doglębny odnosnie sesji definiowanie w niej ziennych oraz wyciaganie tych zmiennych na kolejnej n-tej stronie, nigdy nie korzystalem z sesji i nie wiem co i jak, lub prosze o polecenie jakiejs dobrej książeczki od php pod tym kątem Z góry Dziekuję wszystkim Pozdrawiam Ten post edytował sg11 10.12.2004, 15:33:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 3 Dołączył: 13.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat na kolejnej n-tej stronie na poczatku kazdej strony wpisujesz
i to wszystko. Adres sesji przekazujesz przez adres albo ciacha. Nic tu glebszego nie znajdziesz. I nie szukaj |
|
|
![]()
|
|
a np mam cos takiego pobieram na 1 stronie przez formularz metoda POST login, no i chcialbym aby był dotępny na kolejnych stronach czyli np1.ph (plik z formularzem) 2.php 3.php 4.php itd jest mi to potrzebne do połączenia z baza a konkretnie do odpytaywania bazy
*********** 1.php <? session_start() ?> <html> <body> <form method="POST" action="2.php"> <input type="text" name="log"> <input type="submit"> </form> </body> </html> ********** 2.php <? session_start() $_SESSION['im']=$_POST['log']; // no i tu np wyswietlic tą pobrana zmienna ?> <a href="3.php">druga str</a> ************ 3.php <? session_start() echo session_id(); //$_SESSION[$_POST['log']]; //a tu połączyc sie z bazą $con=mysql_connect('localhost','$_SESSION ![]() //echo $_SESSION[$_POST['log']]; ****************************************************** to jest tylko taki najprostszy schemat gbyby ktos mógł mi pokazać jak pobierać deklarować te zmienne z formularza i udostepniac je w kolejncyh stronkach za pomoca zmiennych sesyjnych prosze o pomoc ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Apache 2.0.52 - PHP 5.0.2 - MySQL 4.0.21
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:03 |