![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z importem pliku xls do php.
Chciałbym wyświetlić zawartość pliku Excela, ma on dwie kolumny. W drugiej kolumnie czasami występują wartości ujemne. Korzystam z klasy new Spreadsheet_Excel_Reader(). niestety przy wyświetlaniu po imporcie nie pokazują się minus w wartościach ujemnych. Skrypt:
Czy ktoś może mi pomoć ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oprócz klucza "cells" w $xml->sheets[0] znajdziesz też klucz "cellsInfo" a w nim klucz "raw", pod którą przechowywana jest surowa wartość komórki - zobacz czy w tym elemencie też nie ma "-".
-------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli mam spawdzić wpisując tak:
jeśli powyższe jest prawidłowe to nie pokazuje mi się nic pod zmienna $kolei ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie nie - ja nie pamiętam dokładnie układu tego co jest w "sheets[0]" - kiedyś na tym robiłem i pamiętam o tym cellsInfo - po prostu użyj print_r/var_dump na całym tym sheet i zobacz co jest gdzie
![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
tak powinno być: $koler=$xls->sheets[0]['cellsInfo'][$i][2]['raw'];
ale pokazuje wartość bez minusa ![]() Czy ktoś może ma jeszcze jakiś pomysł? |
|
|
![]()
|
|
Jeśli tam też jest bez minusa to obawiam się, że się ta klasa pogubiła :| Coś z tym XLSem jest nie tak albo ona nie potrafi go przetworzyć dobrze. Proponuje poszukać innej klasy do obsługi tego (bo rozumiem, że XLSa zmieniać nie możesz)...
-------------------- If you're good at something, never do it for free.
|
|
![]()
|
|
a znasz jakieś inne klasy?
hm... zamienić na? to działa codzienny automat który pobiera excela z maila i porównuje go z wartoścami z bazy. niestety ktoś kto wysyła mi excela nie ma możliwości zapisu ani w csv, ani w xml. |
|
|
![]()
|
|
Szczerze mówiąc nie znam, zatrzymałem się na tej właśnie bo spełniała moje oczekiwania - musisz szukać u wujka Google
![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
|
|
![]()
|
|
Dodam jeszcze, że czasami minus się pojawia a czasami nie....?
nikt nie może mi pomóc? czy ktoś zna inne klasy do obsługi excela? Ten post edytował adamzuk 10.12.2014, 07:53:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 21 Dołączył: 10.06.2011 Skąd: Głogów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw
$xls->setOutputEncoding('mb'); i podeślij ten xls. -------------------- Wykonuje zlecenia na pobieranie danych ze stron i różne boty.
|
|
|
![]()
|
|
ustawiłem ale nic nie pomogło:)
link do ściagnięcia pliku https://www.dropbox.com/s/ukcsmk7tqx2z2z1/test1.xls?dl=0 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 21 Dołączył: 10.06.2011 Skąd: Głogów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem kod testowy i nadal wszystko śmiga.
Przy http://screenshooter.net/100008827/kxihkaa Ściągnij klasę stąd http://sourceforge.net/projects/phpexcelre...xcel_Reader/2i/ Ten post edytował jackraymund 10.12.2014, 09:42:11 -------------------- Wykonuje zlecenia na pobieranie danych ze stron i różne boty.
|
|
|
![]()
|
|
pobrałem klasę z Twojego linku
zrobiłem plik: https://www.dropbox.com/s/ysjovglw0v88lci/test2.xls?dl=0 a skrypt taki:
wynik: "2", "12", "2", "1313", "2", "12", "2", "1313", "2", "12", "2", "1313", "2", "12", "2", "1313", "2", "12", "2", ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
u mnie dziala. co masz za serwer i jaka wersja php?
-------------------- Wykonuje zlecenia na pobieranie danych ze stron i różne boty.
|
|
|
![]()
|
|
krasnal, php 5
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
5 ile? 5.0 ?
|
|
|
![]()
|
|
5.0.2
|
|
|
![]()
|
|
Na 100% nie jestem pewien czy to wina serwera, ale mógłbyś chociaż spróbować. 5.0 to trochę stara wersja
Sam używam xampp, od hoho i nigdy problemów z nim nie miałem. Najnowsza wersja php, łatwa obsługa itd. https://www.apachefriends.org/pl/index.html Zainstaluj, wylacz krasnala i w xampp control daj Start przy apache. I w x:\xampp\htdocs masz folder przypisany do localhost'a. Ten post edytował jackraymund 10.12.2014, 14:21:40 -------------------- Wykonuje zlecenia na pobieranie danych ze stron i różne boty.
|
|
|
![]()
|
|
ok, popróbuje, tylko z tego co pamietam w xamppie miałem jakieś problemu z bazami mssql, a na nich dużo pracuj..
sprawdzę i dam znać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:03 |