![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 2 Dołączył: 17.07.2014 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć wszystkim
Mam tabelę w bazie danych `kategorie`. Oto struktura: ID|NAZWA|RODZIC|POZIOM --|-------|--------|--------- 1 |Ogród | 0| 1 2 |Salon | 0| 1 3 |Krzesła| 1| 2 4 |Fotele | 2| 2 5 |Drewno| 3| 3 5 |Plastik | 3| 3 I teraz chcę zrobić <select> z wyborem kategorii. Jak dynamicznie robić pętlę w pętli do n poziomu? Chodzi o to, że może być nawet do 100 poziomów i dynamicznie miałoby mi samo się tworzyć w kodzie wtedy. Przykład dla poziomu 3 to: while() { while() { while() { } } } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Po pierwsze: poczytaj o rekurencji
Po drugie i PRZEDEWSZYSTKIM: poczytaj o strukturach drzewiastych np drzewka IP bo to co masz to najgorsze z mozliwych rozwiazan -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 2 Dołączył: 17.07.2014 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie. Przecież jest rekurencja. Dawno nie używałem jej więc nawet nie skojarzyło mi się.
Czy taki kod wyświetli to co bym chciał?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Czy taki kod wyświetli to co bym chciał? Sprawdz a sie dowiesz.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:43 |