![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 1 Dołączył: 2.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc,
Podpowiecie, jak zrobic cos takiego by z podanego bloga na blogger.com wczytywac automatycznie ostatni dodany tam post i wyswietlac go u siebie na stronie? dzieki wielkie, Robert |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Pobierasz źródło za pomocą curl`a albo file_get_contents
2. Za pomocą np. https://github.com/tburry/pquery w zależności od struktury pobierasz strukturę (html) posta np.
Równie dobrze możesz to rozbić na tytuł, date dodania, autora i np. treść posta. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 1 Dołączył: 2.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. pobralem package pQuery i skopiowalem na serwer
2. dodalem przykladowy kod do mojego php: $html = '<div class="container"> <div class="inner verb">Hello</div> <div class="inner adj">Cruel</div> <div class="inner obj">World</div> </div>'; $dom = pQuery::parseStr($html); $dom->query('.inner') ->tagName('span'); $dom->query('.adj') ->html('Beautiful') ->tagName('i'); echo $dom->html(); 3. co dodac do index.php by wiedzial gdzie mam wrzucone te pliki pQuery i by tego uzywal? sprobowalem po prostu dodac ten pQuery.php jako include w php: <?php include '../system/pquery-master/pQuery.php'; ?> ale chyba nie tego droga, bo dostaje: Parse error: syntax error, unexpected T_STRING, expecting T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING or '(' in /system/pquery-master/pQuery.php on line 10 podpowie ktos? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaką masz wersje PHP na serwerze?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
PHP Version 5.2.17
|
|
|
![]()
|
|
Musisz zainstalować nowszą wersję PHP ponieważ ta nie wspiera "przestrzeni nazw" - zainstaluj sobie najlepiej najnowszą (aktualnie 5.6.3)
Ten post edytował markuz 7.12.2014, 23:03:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
to server w home.pl
default jest tam 5.2.17 i zmiana na 5.4 byla poprzez pliek htaccess (polecenie Use php54) ale zmiana w htaccess na wyzszy numer juz mi nie dziala. musze spytac home.pl jak to sie robi. home.pl opdisalo mi wlasnie "W chwili obecnej nie oferujemy interpretera PHP w wersji 5.6.3" jakis inny pomysl? moze inna bilbilioteka albo moze jednak to jak to ja to chcialem dodac jest bledne? |
|
|
![]()
|
|
Z tego co wiem powinno działać na 5.4 - mam nadzieję, że sprawdzałeś..
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
przepraszam na 5.4 wczesniej nie sprawdzilem. Teraz dopiero, i widze ze jest roznica. Inny blad.
Fatal error: Interface 'pQuery\IQuery' not found in /system/pquery-master/pQuery.php on line 15 na wersji : PHP Version 5.4.30 moze jszcze jakiegos php musze zaincludowac. teraz mamy tylko tego: <?php include '../system/pquery-master/pQuery.php'; ?> zaraz poprobuje. dobra, chyba troche lepiej dodalem iquery.php i znow kolejny blad: Fatal error: Class 'pQuery\Html5Parser' not found in /system/pquery-master/pQuery.php on line 159 walcze ![]() w dokumentacji pisza tak,tylko kompletnie nie wiem o co chodzi w punkcie 1: To get started using pQuery do the following. 1. Require the pQuery library into your project using [composer](http://getcomposer.org/doc/01-basic-usage.md#the-require-key). 2. Parse a snippet of html using `pQuery::parseStr()` or `pQuery::parseFile()` to return a document object model (DOM). 3. Run jQuery like functions on the DOM. |
|
|
![]()
|
|
W katalogu głównym tej biblioteki masz taki plik composer.json - po wejściu w niego masz taki zapis:
Kod "require-dev": { "htmlawed/htmlawed": "dev-master" } Co oznacza, że ta biblioteka wymaga innej biblioteki a dokładnie htmlawed/htmlawed w wersji "dev-master". Możesz ją zainstalować w łatwy sposób komendą composer install jednak wcześniej musisz zainstalować composer`a. Jak wiążesz swoją przyszłość z PHP`em to warto dowiedzieć się co to jest composer, jak działa, dlaczego warto go używać itd. ![]() Ten post edytował markuz 8.12.2014, 20:51:08 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
... ze tak spytam, czy nie ma innego sposobu z wyswietlnie tego postu z bloggera
![]() ![]() ![]() dzieki za pomoc, ogarne w wolnej chwili tego composera |
|
|
![]()
|
|
Oczywiście, że jest - jak to w programowaniu na dany problem jest często nieograniczona ilość rozwiązań. Rozwiązanie które Ci podałem wydawało mi się najlepsze (ponieważ biblioteka jest łatwa w użyciu).
Tutaj masz podobną bibliotekę - pobierz paczkę phpQuery-0.9.5.386-onefile.zip i dołącz plik do swojego skryptu. Równie dobrze możesz napisać taki skrypt w czystym PHP`ie ale w tym już Ci nie pomogę ponieważ nie potrafię jeszcze sprawnie pisać tzw. "wyrażeń regularnych". Ten post edytował markuz 8.12.2014, 21:07:40 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
instalacja 2 min trwala, wklejenie ichniego przykladu z demo.php i wyglada ze dziala, ... teraz tylko musze ogarna jak to dziala, ale to juz chyba luzik, bede parsowal HTMLe niebawem
![]() ok... juz troche zmeczylem i nawet costam dziala, dla zainteresowanych moje obecne dzialajace proby: $url=" jakis url strony"; $result = get_web_page( $url ); //funkcja do pobrania z http://stackoverflow.com/questions/1495386...tent-using-curl $page = $result['content']; phpQuery::newDocument($page); //$first_post_element = pq('div.post-outer'); is OK //$first_post_element = pq('div.post'); is OK //$first_post_element = pq('div.post-header'); //ok //$first_post_element = pq('div.post-body');// ok $first_post_element = pq('h3.post-title'); //dziala ok $first_post = $first_post_element->html(); echo "first post:" . $first_post . '<br/>'; jutro powienem ogarnac jak dostac sie do odpowiedniego elementu/elementow HTMLa czad! dzieki raz jeszcze! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:15 |