![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-krzysiuus- |
![]()
|
Goście ![]() |
Panowie może mnie nakierujecie jak wykonać coś takiego aby dany element div był dostępny tylko na stronie głownej a nie na podstronach?
Uwaga nie ma za bardzo możliwości przypisania id dla osobnej podstrony. Używam systemu getsimplecms jakby komuś to pomogło. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tablicy $_SERVER znajdziesz adres żądania, możesz na jego podstawie stwierdzić czy jest to strona główna, czy też nie. Wyrażenie regularne może się przydać.
-------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
-krzysiuus- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzałbym jednak wyrażeniem regularnym ile masz "/" albo coś, chyba że chcesz uzależnić swój skrypt od domeny.
-------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
-krzysiuus- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tak może być uzależniony od domeny.
Głównie chodzi mi o to że jeżeli np. jestem na stronie głównej domeny to wyświetla mi się "<div class="AAA">cos tam</div>" a jeżeli jestem na podstronach to ma się wyświetlać "<div class="BBB">cos tam jeszcze innego</div>" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 40 Dołączył: 20.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak wygląda odnośnik do podstrony?
|
|
|
-krzysiuus- |
![]()
|
Goście ![]() |
Np.
Kod http://strona.pl/category/budownictwo lub Kod http://strona.pl/budowa/ Tylko że w htccess jest: Kod RewriteRule ^category/([^/.]+)/?$ index.php?id=index&category=$1 [L]
Ten post edytował krzysiuus 4.12.2014, 21:39:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 40 Dołączył: 20.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdopodobnie masz tam też inne zapisy, dla Ciebie interesujący jest ten fragment index.php?id=index&category=$1. To na jakiej stronie jesteś możesz sprawdzić np. takim kodem:
Prawdopodobnie strona główna będzie miała pustą tablicę $_GET, ale musisz to sprawdzić w pliku htaccess. Ten post edytował ikssde 4.12.2014, 21:57:18 |
|
|
-krzysiuus- |
![]()
|
Goście ![]() |
ok Panowie udało mi się naskrobać coś takiego i fajnie działa:
Jednak chciałbym dodać do tego raunek else (jeżeli jestem obecnie na podstronie to pojawia sie inny box.
Ale coś nie bardzo funkcjonuje... można to zrobić ten sposób co pokazałem czy trzeba wszystko wziąść w kod php i "tresc do pokazania tylko na stronie glownej" dać w echo? |
|
|
![]()
|
|
Zrób w ten sposób:
Jeśli chodzi o warunek to możesz zastąpić go prostszym: Czyli całość przyjmie postać:
Ten post edytował ikssde 5.12.2014, 11:37:39 |
|
|
-krzysiuus- |
![]()
|
Goście ![]() |
ok, dziękuję wszystkim za poświęcony czas.
Można zamknąć. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:10 |