![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 6.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taką tabelę: 1) id_kategorii 2)nazwa 3)id_rodzica Przykładowe dane w tabeli: 1, kategoria1, NULL 2, kategoria2, NULL 3, kategoria3, NULL 4, podkategoria1, 1 5, podkategoria2, 1 6, podkategoria3, 1 7, subkategoria1, 4 8, subkategoria2, 4 Tabele wykorzystuję do forum z trzema poziomami kategorii, rekordy które mają id_rodzica = NULL są głównymi kategoriami reszta to podkategorie i subkategorie. Moje pytanie brzmi: jak stworzyć zapytanie aby zliczało mi ilość wszystkich podkategorii i subkategorii które zawiera dana kategoria główna? czyli np dla "kategoria1" zwróciło wartość 5 itd. Proszę o pomoc ![]() Ten post edytował kondzik 2.12.2014, 19:48:28 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 23 Dołączył: 3.06.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Twojej strukturze tabeli możesz użyć zapytania do zliczenia tylko jednego zagłębienia, np:
Jeżeli chcesz użyć bardziej kompleksowej wersji kategorii, proponuję użyć modelu MPTT: http://mikehillyer.com/articles/managing-h...-data-in-mysql/ -------------------- Pomogłem? Podziękuj proszę klikając poniżej "POMÓGŁ" ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:03 |