![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wątpię by temat miał wzięcie i by ktoś coś odpisał, dlatego bardzo będę wdzięczny za jakąkolwiek poradę w tej kwestii.
Otóż próbuję zrozumieć zasade działania jakiegoś złożonego projektu, na który się składają się setki klas i funkcji. No załóżmy zainteresowałem się klasą (zasobu Frontcontroller) we frameworku Zend. Wchodząc w definicję klasy widzę, że poza kilkoma funkcjami dziedziczy po innej klasie (Zend_Application_Resource_ResourceAbstract), która jest w innym pliku, otwieram plik i przeglądzam klasę. Widzę w niej kilka funkcji, których znowu definicje są w kolejnych plikach. I ta funckja korzysta z kolejnej funkcji, której znowu definicja jest w jeszcze innym pliku. I tak daklej, i tak dalej. Wiadomo. No i wlazłem już tak daleko w tym drzewie,że w ogóle zapomniałem co pierwotnie mnie interesowało. Jak programista do tego podchodzi by połapać się w nowym, nie swoim projekcie? Jak to robicie w praktyce by nie zapętlić się w nieskończoność w zanurzanie się w kolejne funkcje. Może inaczej się nie da. A może dajecie wiarę, że funkcja odbiera konkretny parametr nie interesując się w jaki sposób to robi? A może na tym własnie polega programowanie we frameworkach, że trzeba poznać każdą funkcję, każdą klasę? Ten post edytował twojastara 2.12.2014, 01:08:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:45 |