![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-xavi_sof- |
![]()
|
Goście ![]() |
Pytanie:
Freelancer 2,5k (front-end&grafika) czy studia informatyczne dziennie na politechnice? - Brak możliwossci studiowania zaocznie - Brak możliwosci robienia tego i tego jednoczesnie na pełnych obrotach |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście studia
|
|
|
-xavi_sof- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co studia na polibudzie maja wspólnego z grafika i frontendem? Jak chcesz się związać z webdeveloperka to idź na uniwersytet.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym powiedział - spróbuj to jakoś pogodzić, ze wskazaniem na pracę.
Bo tutaj jest bardzo proste pytanie. Co będzie Ci bardziej przydatne za kilka (np. 4-5) lat - 5-letnie doświadczenie zawodowe czy papierek uczelniany, z którego nic nie wynika? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wybrałem jedno i drugie na raz i jest ciężko to pogodzić, znaleźć wolny czas dla siebie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Praca, studia dopiero jak ktoś będzie wymagał papierka.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Studia + freelancerka zdalna. Przez pierwszy rok będziesz w plecy finansowo bo nie będziesz wyrabiać przez masę przedmiotów matematycznych i odsiew, ale potem na lajcie da się pogodzić.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 824 Pomógł: 106 Dołączył: 14.03.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak netto to freelance i łap expa, jak brutto to sprobuj w miedzyczasie okno na pw
http://www.okno.pw.edu.pl/ inż mozna rozciagnac nawet na 8 lat, patrz ja ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 49 Dołączył: 16.04.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy od wielu rzeczy...
Osobiście wolałbym doświadczenie, niż studia, gdybym miał wybierać jedno z dwóch. Może spowodowałoby to, że do niektórych miejsc mnie nie przyjmą ale przez te 3-5 lat zarobiłbym kwotę, którą ciężko byłoby nadrobić studiami. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Praca + studia zaoczne jak bardzo zależy Ci na papierze. Programowania nie nauczysz się na uczelni, albo robisz to we własnym zakresie albo zapomnij o karierze programisty, który musi być na bieżąco, rynek się zmienia, z dnia na dzień pojawiają się nowe narzędzia. Profesor w podeszłym wieku nie przekaże Ci takiej wiedzy, pokaże jedynie jak możesz nad określonym problemem pomyśleć. Nie wiem co jest dla Ciebie ważniejsze, osobiście jestem praktykiem i mnie ta teoria dobijała. Freelance to też nie to samo co praca w grupie, w poważnej firmie nad poważnymi projektami.
Spróbuj pogodzić jedno z drugim albo wybierz samą pracę, nie wiem co więcej mogę Ci powiedzieć. -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz sobie odpowiedzieć na tylko jedno pytanie:
Czy chcesz zarabiać duże pieniądze, czy mieć jeden więcej nic nie warty papier i tytuł przed nazwiskiem, który nikogo, oprócz Twojej babci, nie obchodzi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Damonsson: Ten nic nie znaczący papier za 20 lat może uratować Twoją karierę
![]() ![]() Ten post edytował modern-web 4.12.2014, 20:51:41 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za 2,5k netto też nie rzuciłbym studiów.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za taki zarobek to lepiej brać to niż studia. Tym bardziej, że załapiesz doświadczenie w branży + znajomości co obecnie się głównie liczy niż studia
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wtrącę swoje 3 grosze do dyskusji, bo byłem w podobnej sytuacji. Tyle że złapałem pracodawce z UK który płacił w okolicy 4k / mo.
Musisz sobie odpowiedzieć na tylko jedno pytanie: Czy chcesz zarabiać duże pieniądze, czy mieć jeden więcej nic nie warty papier i tytuł przed nazwiskiem, który nikogo, oprócz Twojej babci, nie obchodzi. Aktualnie wchodzę w technologie .NETowe, poznałem kilku ludzi z branży + mam bezpośredni kontakt z ludźmi pracującymi jako "łowcy głów". Każda POWAŻNA firma wymaga statusu inż/mgr - niestety. Zarobki z wymaganiami mw. -2 lata doświadczenia udokumentowane pracą / stażem lub własnymi projektami -inż/mgr ++ Płaca ~350 zł netto dziennie umowa o prace. Za 2,5k netto też nie rzuciłbym studiów. Tym bardziej że to praca jako freelancer. Miałem propozycję pracy na stałe w firmie zajmującej się webdeveloperką (tak dostałem taką propozycję na pierwszym roku studiów po 2 miesiącach "stażu" w tej firmie, oczywiście staż był płatny) za pieniądze ~4k netto plus luźna "zachodniofirmowa" atmosfera. Nie przyjąłem, zostałem na dziennych. Kolega który mnie tam "wkręcił" został. Jako DevOps i studiuje zaocznie. Także w zasadzie wszystko zależy od aktualnej sytuacji materialnej. Ja coś czułem że PHP / webdeveloperka mnie długo nie przytrzyma - bynajmniej nie w tej technologii. Dlatego odmówiłem. Za taki zarobek to lepiej brać to niż studia. Tym bardziej, że załapiesz doświadczenie w branży + znajomości co obecnie się głównie liczy niż studia Freelancerka ~= wiele znajomości + super doświadczenie. Chyba ze jest to coś poważniejszego niż klepanie kilku stronek miesięcznie ( a płaca wskazuje na to, że jednak to nic poważniejszego). Z resztą, co to jest 2.5 tysiąca zł ? Dla wielu tak dużo, dla wielu tak mało... utrzymaj dziewczynę/żonę + dziecko. i ledwo zwiążesz koniec z końcem. |
|
|
![]()
|
|
Praca, studia dopiero jak ktoś będzie wymagał papierka. Wyobraz sobie sytuacje, ze pracujesz X lat i chcesz awansowac. Szef mowi ze sorry ale nie, bo nie masz studiow. Mowisz ze zrobisz ale to zajmie kilka lat, więc stoisz w miejscu przez ten czas. Nie musi sie tak zdarzyc ale moze. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I tak zrobisz jak będziesz uważał, a to co ja mogę tobie powiedzieć, to to co kilka osób już doradziło w tym temacie: jeb** studia ! Nic się na nich nie nauczysz. Tak jak już ktoś ujął, wykładowcy mają na celu tylko wskazać Tobie pewne możliwości. Coś tam poprogramujesz, liźniesz kilka języków i napiszesz kilka małych programów - nawet nie myśl, że coś bardziej skomplikowanego jak windowsowski kalkulator. To wszystko jako wstęp nauki by wystarczył, gdyby nie to, że ten wstęp trwa aż 5 lat ?! Nawet jak sam będziesz się w ten czas "rozwijał" to i tak nauczysz się zapewne więcej złych niż dobrych nawyków. Studia to strata czasu i pieniędzy. Ja zrobiłem licencjat i żałuje do dziś, że w ogóle zaczynałem. Żaden pracodawca, nikt by mnie nie zmusił aby pójść na magistra. Nie słyszałem jeszcze o przypadku, aby dobry doświadczony programista/grafik nie został przyjęty do pracy ze względu na brak wyższego. Za to znam masę ludzi, którzy po studia z dobrymi ocenami nie mogą znaleźć pracy z powodu braku doświadczenia... Więc co lepiej jest mieć ? papierek ?
Co do pogodzenia pracy ze studiami... Wielu myśli że to żaden problem, zanim się sami nie przekonają ; ) W takim przypadku zapomnij o dziennych. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zrobiłem inżyniera, przez cały czas studiów programowałem tzw. "swoje" na korytarzu na uczelni. Poduczyłem się kilku rzeczy, baz danych itp. - dzisiaj jestem po studiach dwa lata, pracuję również dwa lata - jako programista i mi jest dobrze. Myślę, że studia są potrzebne, chociażby takie inż. - to uczy umiejętności zdobywania wiedzy, która jest w IT potrzebna.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Studia aktualnie mają taki poziom, że da się je robić pracując na cały etat, jeśli ktoś chce. Nawet studia dzienne.
-------------------- :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 02:35 |