![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 1 Dołączył: 2.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc,
zalozmy ze co dzien musze wyslac 10tys emaili do subscrybentow. czy jesli zrobie to jakos tak (w PHP), czy to bedzie dzialac: 1. SELECT by pobrac liste do ktorej musze wyslac newsletter 2 przechodzenie w petli: while ($row = $sth->fetch ()) 2a. pobranie z $row info do kogo i co nalezy wyslac 2b. wywolanie php funkcji do wyslania takiego emaila q1, nigdy nie robilem takich duzych wysylek wiec nie bardzo wiem ile to moze zajac czasu q2. czy php skrypt z ktorego calosc chce wywolac nie ma jakiegos ograniczenia czasowego, i czy sie skrypt nie wywali q3. jesli sugesja jest podzial tego na paczki, po np. 100 emaili, to jakie zalety ma takie podejscie? pozdrawiam i dziekuje. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
q2. czy php skrypt z ktorego calosc chce wywolac nie ma jakiegos ograniczenia czasowego, i czy sie skrypt nie wywali q3. jesli sugesja jest podzial tego na paczki, po np. 100 emaili, to jakie zalety ma takie podejscie? Sam sobie odpowiedziałeś. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 1 Dołączył: 2.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to takie moje gdybanie, bo dopiero sie ucze PHP
![]() a jesli trzeba podzielic na paczki to skad wiadomo na ile podzielic? sa jakies wskazoki moze? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma stałej liczby - zależne to jest do serwera i jego ustawień, od tego jaką ważność mają e-maile (priorytet), wielkości bazy.
Tak przeciętnie myślę że 100 na minutę to akurat - mniej niż sekundę na jednego e-maila. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 4 Dołączył: 19.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli po prostu zwyczajnie na ten moment potrzebujesz, proponuję wykorzystać jakieś gotowe API.
Jeśli o mnie chodzi, to tworzyłem kiedyś system newsletterowy. Oparłem go o o takie założenia: - wysyłka maili o różnej porze ( cron wykonywany co minutę ale sama decyzja wysyłki była losowana ) - wysyłka różnej ilości ( raz 1 podczas uruchomienia cron`a ( cron to coś jak harmonogram zadać, uruchamia program co określony okres czasu ) - wysyłka z różnych adresów IP - maile powinny być dobrze sformatowane i mieć poprawne nagłówki ( możesz sprawdzi np. na https://www.mail-tester.com/ , od razu powiem, że z O2 jest odwieczny problem z dochodzeniem do spam`u - bynajmniej ja miałem ) - ja wysyłałem mniejsze partie ale częściej ( np. raz z 20 wiadomości, raz z 5 wiadomości, raz nic a raz 40 - nigdy nie przekraczałęm co godzinę kilkudziesięciu - żeby nie ew. nie zapchać ) Tak lub pdobnie stworzony API działało, działa i maile w żaden sposób nie dochodzą do spam`u, jeśli już to sporadycznie. Oczywiście nie wysyłałem za pomocą funkcji mail() tylko serwera tradycyjnego.( klasy w php do logowania i wysyłania maili, wtedy maile u mnie dochodziły cześciej ) Pozdrawiam ;-) -------------------- ---
"kto pyta ten nie błądzi"... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:33 |