![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 3 Dołączył: 28.10.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym się dowiedzieć jak stworzyć funkcję sprawdzającą czy do formularza zostały wpisane dane. Przede wszystkim chodzi mi o to jak wynik obliczenia funkcji zawrzeć w obecnej zmiennej lub ewentualnie stworzyć nową funkcję jeśli np zamierzony wynik jest dla mnie pozytywny i chciałbym go użyć w dalszym skrypcie. Póki co stworzyłem takie funkcje. Jedna jest na podstawie funkcji z książki lecz nie działa.
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 321 Pomógł: 55 Dołączył: 19.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zakładając, ze przekazujesz do funkcji tablice to przeczytaj sobie na głos (linia po linii) co ona robi . podpowiedź rozwiązania:
Ten post edytował ctom 27.11.2014, 20:26:25 -------------------- Polecam MyDevil hosting idealny dla deweloperów
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 3 Dołączył: 28.10.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
To nadal nic mi nie daje. Akurat właśnie ta funkcja jest z książki. Niestety książka też jak widać jest do nieczego, bo szukałem strony z opisem formularza z którego są brane te '$zmienne_formularza' i jak na złosć jej nigdzie nie ma - rozdział tworzenia formularza rejestrującego po prostu twórca pominął, a niby jest to książka, która za pomocą prostych przykładów ma pomóc nauczyć się tworzyć własne aplikacje php, ale to juz inny temat...
Zacząłem inaczej pisać sprawdzenie tego, czy każde pole w formularzu zostało wypełnione poprawnie. Dla każdego oczekiwanego wyniku zwracam także inną wartość wpisaną w zmienną. Początkowe zmienne, które mają przypisane wartości za pomocą metody POST powinny być zwykłami ciągami znaków, które wpisuje się w poprzedniej stronie w formularzu.
Próbowałem także z 'if' wyciągać nową zmienną, która jest wynikiem sprawdzenia, '$w_nwit', bez wpisywania $GLOBALS, lecz też nie dało żadnych wyników. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 321 Pomógł: 55 Dołączył: 19.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podpowiedź rozwiązania [nr 2] :
sprawdzaniem czy dane pola mają prawidłowe wartości zajmiesz się później (jak zapoznasz się np. z tym ) -------------------- Polecam MyDevil hosting idealny dla deweloperów
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 12:37 |