![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 4 Dołączył: 22.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabele:
tab1, tab2, tab3, tab4, tab5 Teraz chcę w każdej tabeli znaleźć konkretne ID, za pomocą którego dobiorę się do reszty kolumn w danej tabeli. SELECT t1.id_tab1, t2.id_tab2, t3.id_tab3, t4.id_tab4, t5.id_tab5 FROM tab1 as t1, tab2 as t2, tab2 as t3, tab4 as t4, tab5 as t5 WHERE I tutaj wymiękam, bo nie wiem jak mądrze przypisać warunek dla szukanego ID=123456, gdzie na końcu wszystko zostanie przesortowane przez kolumnę z czasem dla każdej tabeli. Tylko nie wiem, jak się do tego zabrać... i czy będzie to optymalne? Może lepiej stworzyć osobną tabelę i wszystkie INSERTY klonować do tej nowej tabeli, a później łatwo wyszukać? Problem w tym, że danych będzie dużo... około ~1mln na słabym dedykowanym serwerze. Może ktoś doświadczony coś doradzi, pomoże?? -------------------- UWAGA! Stwierdzono naruszenie paragrafu §33 ustawy ACTA. Podpis użytkownika został usunięty.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ty przypadkiem nie szukasz złączeń (JOIN)?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 4 Dołączył: 22.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej tak, tylko nie wiem jak to wszystko powiązać, a art. z google ograniczają się do prostszych przykładów i stąd to pytanie.
W zasadzie to postanowiłem robić podwójny INSERT, gdyż na logikę będzie dużo szybsze z czytywanie danych z jednej tabeli, niż z kilku, a dodatkowy INSERT nie jest bardzo kosztowny jeżeli patrzeć na niego pod względem wydajnościowym. Problemem będzie duży rozmiar bazy danych, ale o tym się kiedyś pomyśli jeśli tworzony projekt wypali... ![]() Pozdrawiam -------------------- UWAGA! Stwierdzono naruszenie paragrafu §33 ustawy ACTA. Podpis użytkownika został usunięty.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:09 |