![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Początkujący nie jestem, ale zawsze mam dylemat jak rozwiązać kwestie z nazewnictwem parametrów metody, ktore są referencyjne. Tak by inny programista nie miał z tym problemów. Spotkałem się z różnymi przypadkami, niektórzy dopisują 'ref' przed nazwa zmeinnej. Ja dotychczas używąłem tylko i wyłącznie opisu w dokumentacji metody. Jestem jednak ciekaw czy jest jakiś ogólny standard, jak wy to rozwiązujecie i czy w ogóle się nad tym zastanawiacie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak kto woli, uważam że w dok. starczy, i dobra nazwa zmiennej
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co rozumiesz przez dobra nazwa zmiennej ? Czy w nazwie zmiennej należy w takiej sytuacji zawierać informację że jest referencyjna ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy w nazwie zmiennej należy w takiej sytuacji zawierać informację że jest referencyjna ? Nie, od tego jest dokumentacja. Tak samo jak w nazwie metody nie używasz "_" na początku, aby pokazać że jest prywatna. Ten post edytował !*! 28.11.2014, 11:02:34 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, bo juz myślałem, że może robię źle, że używam tylko samej dokumentacji, bo niestety są ludzie, ktorzy albo nie umieją jej czytać albo nie czytają.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 21:48 |