![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Potrzebuję skryptu,który wyświetlać mi będzie dwie tabele Kategoria i Dzial,ale kategorii i dzialow jest kilka,więc próbowałem tak:
Kod $wynik = mysql_query ("SELECT * FROM kategoria,dzial" ) or die( 'Błąd zapytania' ); if( mysql_num_rows ( $wynik ) > 0) { while( $r = mysql_fetch_assoc ( $wynik )) { $r['kategoria'] = $kat; $r['dzial'] = $dzial; echo "$kat"; echo "$dzial"; } } problem w tym,ze wyswietla mi tyle razy ile mam np dzialow(czyli kopiuje mi kategorie) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 355 Pomógł: 50 Dołączył: 20.08.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Te tabelę są ze sobą jakoś powiązane? Jeżeli nie to chyba po prostu 2 zapytania osobne.
-------------------- przetwornik yt na czasie :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ale potrzeba mi czegos takiego
Kategoria dzial dzial dzial Kategoria2 dzial2 dzial2 dzial2 w tabeli dzial jest wiersz idkateg |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 355 Pomógł: 50 Dołączył: 20.08.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do takiego zastosowania chyba lepiej było by użyć jednej tabeli i w polu "parent_id" zapisywać id rodzica.
Ale jeżeli chcesz mieć to w dwóch tabelach użyj JOIN -> http://www.w3schools.com/sql/sql_join_left.asp -------------------- przetwornik yt na czasie :)
|
|
|
![]()
|
|
Łatwo Ci mówić użyj JOIN.
Ta strona co mi podałeś jest z d*py wzięta! nie wiem jak wyświetlic ten wynik,cały czas pokazuje się biała strona |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Ta strona co mi podałeś jest z d*py wzięta! Wyluzj albo wracaj na swoje stare pokemoniaste forum z którego przyszedłeś. To ze nie rozumiesz odpowiedzi nie uprawnia cie do bycia wulgarnym.Prosze, niemalze dokladnie to czego potrzebujesz http://nospor.pl/grupowanie-wynikow.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:52 |