![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Dopiero co poznaję język programowania PHP i mam problem z odpowiednim zagnieżdżeniem instrukcji warunkowej. Proszę o pomoc.
Jest to prosty formularz z instrukcjami sprawdzającymi czy użytkownik wpisał coś i długość wyrazu. Potrzebuję pomocy w jaki sposób dodać warunek że jeżeli wszystkie dane są poprawne do doda mi je do bazy. Formularz :
Instrukcja dodająca dane do bazy:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pseudokod
Ten post edytował Turson 26.11.2014, 09:27:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc , wszystko ładnie pieknie działa
![]() Mam jeszcze jedno pytanie o strukturę zapytania czy dany rekord (imie lub nazwisko) znajduje sie w bazie . Jeżeli tak to "komunikat o błędzie", jeżeli nie "dodanie rekordu do bazy". |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ok, wykombinowałem coś takiego :
Natomiast otrzymuje błąd : Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\xampp\htdocs\test3\test.php on line 70 |
|
|
![]()
|
|
Temat: Jak poprawnie zadac pytanie
Nazwy kolumn jak i tabel bierze sie w ` a nie ' |
|
|
![]()
|
|
Super dzieki.
Mam jeszcze jedno pytanie czy mógłbyś mnie nakierować jak ustawić żeby informacja o błędzie np"Nie wypełniłeś pola <strong>Imię !" pojawiała się przy samym polu a nie pod formularzem jak do tej pory? |
|
|
![]()
|
|
To już trudniejsze. Stwórz tyle zmiennych z błedami ile masz pól do walidacji. Na samym początku pliku walidujesz, przypisujesz bład do konkretnej zmiennej. Jeżeli istnieje błąd to wyświetlasz go pod polem. Formularz musi kierować akcję pod ten sam plik - na samego siebie.
|
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze pytanie dot. wyświetlania danych i po weryfikacji ich przez klienta dodanie do bazy lub powrót i edycja.
Poniżej kod który wykombinowałem. Wyświetla dane ale nie dodaje ich do bazy ![]()
Chodzi mi o coś takiego jak na stronie http://www.gajdaw.pl/php/walidacja-formularzy/p9.html -rysunek 2 |
|
|
![]()
|
|
Usuń @ przy zapytaniu i wyświetlaj mysql_error
|
|
|
![]()
|
|
generalnie nie jarzę. Mógłbyś trochę bardziej przybliżyć temat
![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Problem polega na tym że nie wiem w jaki sposób przekazać dane wpisane w poprzednim formularzu do drugiego (czy w ogole jest to konieczne) aby użytkownik mógł sobie podejrzeć czy wszystkie dane wpisał poprawnie czy należy coś poprawić. W kodzie powyżej wyglada na to że przycisk submit w ogole nie działa (nie reaguje).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 17:27 |