![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2014 Skąd: Kosmos Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, po sporej dawce wiedzy OOP (przynajmniej wg mnie) postanowiłem napisać klase która się mi wkońcu do czegoś przyda, mianowicie system wiadomości. Rozkminiłem sobie to tak że będą odzielne klasy - Nowa_Wiadomosc oraz Skrzynka_Odbiorcza. Pierwsze pytanie - dobrze myśle?
Napisałem sobie na razie taki szybki kod, nawet nie przypominający OOP:
Tera tak - jak sprawdzić z gracją czy wciśnieto przycisk "wiadomosc"? Mogę zrobić if (isset($_POST["wiadomosc"])) {...} ale interesuje mnie jak to zrobić w OOP. Gdybyście podrzucili jakiś kod, byłoby znakomicie. Dzięki Ten post edytował Riot 25.11.2014, 17:32:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Klasy i metode pisze się w stylu camelCase.
2. Przyjęło się, że używa się angielskich nazw przy nazewnictwie klas i metod. 3. Cytat Rozkminiłem sobie to tak że będą odzielne klasy - Nowa_Wiadomosc oraz Skrzynka_Odbiorcza. Pierwsze pytanie - dobrze myśle? W teorii tak. 4. Cytat Tera tak - jak sprawdzić z gracją czy wciśnieto przycisk "wiadomosc"? Mogę zrobić if (isset($_POST["wiadomosc"])) {...} ale interesuje mnie jak to zrobić w OOP a if(isset(.. nie jest z gracją? Innego sposobu nie ma. Może być if(!empty ale czy to dodaje gracji? Póki nie masz własnego mechanizmu obsługi żądań to nic innego nie wymyślisz. 5.
Zapominasz o słowie kluczowym $this 6.
if(isset($pole - bez sensu. Pole musi istnieć skoro przekazujesz je jako argument. Jak nie przekażesz to PHP wywali bład, |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2014 Skąd: Kosmos Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Klasy i metode pisze się w stylu camelCase. 2. Przyjęło się, że używa się angielskich nazw przy nazewnictwie klas i metod. Zdaje sobie z tego sprawę ![]() Zapominasz o słowie kluczowym $this Too wtedy jeden obiekt = pole. Tak? ![]() if(isset($pole - bez sensu. Pole musi istnieć skoro przekazujesz je jako argument. Jak nie przekażesz to PHP wywali bład, Podejrzewałem że działa to w sposób -> przesyłam sobie to pole, sprawdza czy istnieje. Bo w źródle można zmienić nazwę pola ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Too wtedy jeden obiekt = pole. Tak? wink.gif Przeczytaj kurs OOP jeszcze raz ![]() Cytat Podejrzewałem że działa to w sposób -> przesyłam sobie to pole, sprawdza czy istnieje. Bo w źródle można zmienić nazwę pola biggrin.gif Widocznie sie myliłem. Ale nie sprawdzasz czy ktoś nie zmienił nazwy a tylko czy zmienna pochodząca z wymaganego argumentu istnieje. |
|
|
![]()
|
|
Czytałem pincet razy. Kilka lat pisania w języku w którym dopiero wprowadzają 'pseudo' OOP robi swoje. Mogłeś napisać po prostu gdzie popełniam błąd
![]() |
|
|
![]()
|
|
Sprawdź $this i self
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.08.2025 - 01:42 |