![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę, aby moja strona była przyjazna dla każdego internauty, jednak wielu windowsowych czcionek nie ma na linuxie (na MacOS pewnie jeszcze gorzej) i wtedy są one zastępywane jakimiś brzydalami
![]() 1) Pobieram dane o internaucie ( $SERVER['HTTP_USER_AGENT'] ?) 2) Wyciągam z tego system operacyjny użytkownika (Windows/Linux/Inne) 3) Jeśli system to Windows, ustawiam czcionkę "a"; jeśli system to Linux, ustawiam czcionkę "b"; jeśli system jest jeszcze inny, ustawiam czcionkę "a" i leję na to ![]() OK, wszystko ładnie pięknie, ale jak wyciągnąć system operacyjny? $SERVER['HTTP_USER_AGENT'] zwróci mi np.: Kod Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1) Jak radzicie z tego wyciągnąć system?1) Bawić się z explode() i wyjąć odpowiedni ciąg (Windows NT 5.1) 2) preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual 3) Inaczej ? Proszę o rady, a nawet rozwiązania. Ten post edytował Najki 8.12.2004, 16:11:16 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Wiec.. najlepiej wyrazenie reg z tablica (pare wyrazen) i nazwa systemu... potem to juz poprostu wybor (te naglowki mozna wysylac dowolne np ja moze wyslac w win ze mam linuxa ;-) )
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie lepiej np.:
Kod p { font-family: Georgia, "new Century Schoolbook", Times, serif; } Georgia jest dostepna w Windzie i Macu, New Century Schoolbook w Linuxie, a Times we wszystkim co sie da ("byla dostepna na komputerach w erze paleoitu"), jesli wszystko zawiedzie to zostanie zaladowana domyslna czcionka szeryfowa. Wszystko pieknie i ladnie ![]() ![]() Przyklad zaczerpniety z ksiazki Mistrza Zeldmana ![]() pozdrawiam -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hehhe, nie pomyślałem o tym, kurak
![]() Dzięki wielkie! -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:41 |