![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 2 Dołączył: 3.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam w bazie danych tabelkę oto jak wygląda ona:
| ID | ID_KONTA | OSIAGNIECIE | rekordy w bazie wyglądają następująco: | 1 | 25 | czas_1 | | 1 | 25 | czas_2 | | 1 | 25 | czas_3 | | 1 | 25 | czas_4 | Jak widać do jednego konta mamy przypisane kilka rekordów, potrzebuje wyciągnąć wszystkie rekordy z mysql'a jednak nie mogę do tego wykorzystać pętli while I tutaj jest moje pytanko jak mam przerobić tak to zapytanie aby samo pobrało wszystkie rekordy z bazy danych:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 36 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż jak chciałbyś otrzymać te dane (w jakiej formie danych) w php
-------------------- d(^^)b
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
GROUP_CONCAT
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat jednak nie mogę do tego wykorzystać pętli while Nauczyciel zabronił? Bo jeśli nie, to bez żadnego problemu możesz uzyc pętle WHILE
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 2 Dołączył: 3.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nauczyciel zabronił? Bo jeśli nie, to bez żadnego problemu możesz uzyc pętle WHILE mam poprostu coś takiego wynik z mysql'a if($echo['osiagniecie'] == 'czas_1') { echo 'Spędzony czas na serwerze 1 Godzina Zdobyto Osiągnięcie'; }else{ echo 'Spędzony czas na serwerze 1 Godzina Nie zdobyto osiągnięcia'; } i mam tak z 50 osiągnięć wypisanych więc jak to do pętli włożyć? będzie mi generować tych 50 wpisów 50 razy... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A kto ci broni pobrac w petli WHILE wszystkie rekordy, wynik dopisywac do jednej zmiennej a dopiero potem IF zrobic na tej jednej zmiennej? Bez sensu jest dawac ten IF w petli
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Jakie mysql_queryw srodku while....
Umiesz pobrac rekordy z bazy przy pomocy WHILE? Jak umiesz, to widziales tam gdzies w srodku mysql_query? Jak nie umiesz, to sie naucz, w manualu masz przyklady przy mysql_fetch_array -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Jakie mysql_queryw srodku while.... Umiesz pobrac rekordy z bazy przy pomocy WHILE? Jak umiesz, to widziales tam gdzies w srodku mysql_query? Jak nie umiesz, to sie naucz, w manualu masz przyklady przy mysql_fetch_array No ja pętlę pisze w taki sposób: $zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM ..."); while($echo = mysql_fetch_assoc($zapytanie)) { $echo['osiagniecia']; } |
|
|
![]()
|
|
No brawo. I tak ma byc.
No i teraz w tej petli masz zapisywac to co chcesz do zmiennej albo tablicy
Teraz w tablicy $tab masz unikalne osiagniecia. Mozesz sobie teraz z tym zrobic co chcesz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No brawo. I tak ma byc. No i teraz w tej petli masz zapisywac to co chcesz do zmiennej albo tablicy
Teraz w tablicy $tab masz unikalne osiagniecia. Mozesz sobie teraz z tym zrobic co chcesz ale jak do tej tablicy mam dodać że jeżeli znajdzie czas_1 to pokaże że zdobyło a jak nie znalazł to wykona else? 'czas_1' => 'Zdobyto Osiągnięcie ', a gdzie else do każdego osiągnięcia? Ten post edytował troian 20.11.2014, 11:54:55 |
|
|
![]()
|
|
Prosty IF i operacja na tablicy...
Tylko to ma byc poza petlą -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Chyba coś źle zrozumiałem bo nie działa |
|
|
![]()
|
|
![]() Najpier wiersz zapisywales do $echo, teraz wiersz zapisujesz do $rangi.... Kurde, weź sie chlopie ogarnij i jak cos zmieniasz to zmieniaj wszedzie :/ -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Najpier wiersz zapisywales do $echo, teraz wiersz zapisujesz do $rangi.... Kurde, weź sie chlopie ogarnij i jak cos zmieniasz to zmieniaj wszedzie :/ Wcześniej pisałem query dlatego dawałem $echo teraz skopiowałem fragment kodu który zmodyfikowałem w pliku .php dlatego zamiast $echo jest $ranga. a to $tablica[$echo['osiagniecia']] = 1; zedytowałem zaraz bo skopiowałem twój fragment tylko tutaj wgrałem przed poprawieniem na $ranga Sory ^^ Ten post edytował troian 20.11.2014, 12:05:06 |
|
|
![]()
|
|
No dobra, ale tu:
$tablica[$echo['osiagniecia']] = 1; nie zmieniles na ranga.. O to mi chodzi... POpraw i powiedz czy dziala czy nie i jak nei dziala to napisz laskawie czym sie objawia nie dzialanie... I weź sie wkoncu zastosuj do tego tematu Temat: Jak poprawnie zada pytanie bo taka zabawa w kotka i myszke to nie zabawa... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tamto poprawiłem ale nie działa, oto cały fragment kodu php
Mimo iż w bazie mysql mam zdobyte dla danego konta raga_5 to wyświetla się jako zablokowane. |
|
|
![]()
|
|
Prosilem bys zastosowal sie do tematu, do ktorego dalem ci linka. Jesli tego nie zrobisz, zamkne temat.
Tymczasem znajdz 10 roznic $rangi['osiagniecie']; $rangi['osiagniecia']; -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Prosilem bys zastosowal sie do tematu, do ktorego dalem ci linka. Jesli tego nie zrobisz, zamkne temat. Tymczasem znajdz 10 roznic $rangi['osiagniecie']; $rangi['osiagniecia']; Dobra, chyba czas zacząć wcześniej chodzić spać i pić rano kawę... Dość głupio taki prosty błąd no nic wielkie dzięki Mistrzu za pomoc ^.^ |
|
|
![]()
|
|
Jakbys zastosowal sie do tematu, do ktorego prosilem, to bys na ekranie zobaczyl bledy informujace o tym bledzie...
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 07:41 |