![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hey,
mam taką sytuację: urządzenie pomiarowe podłączone do sieci wysyła co kilka sekund dane pomiarowe na odpowiednie IP. Ja muszę te dane przechwycić i zobrazować na stronie oraz zapisać w bazie. Z poziomu strony muszę mieć też możliwość wysłania danej:string do urządzenia. W javie rozwiązałem to wszystko używając prostego servlet-a. Jednak tam gdzie ma być zainstalowana aplikacja nie ma możliwości postawić Tomcat-a, mam do dyspozycji PHP oraz MySQL. Z racji że w PHP jeszcze nic nie pisałem proszę o sugestię jak mogę podejść do tego tematu w tym środowisku? Czy w PHP jest jakiś zamiennik servletu stosowanego w javie? Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 33 Dołączył: 10.05.2011 Skąd: Krak Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według mojej znajomości serwletów, PHP może być dla nich zamiennikem.
Jeśli urządzenie pomiarowe działa w taki sposób, że wysyła dane pomiarowe do serwera protokołem HTTP i w odpowiedzi oczekuje stringa to, można bardzo łatwo zrobić to w PHP. W najprostszym przypadku, konfigurujesz apacha i piszesz dwa niewielkie pliki .php Jeden plik odbierałby requesty z urządzenia pomiarowego, zapisywał parametry do bazy i zwracał stringa Drugi pobierałby z bazy wyniki i wyświetlał. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:57 |