![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witajcie, mam do napisania pewien skrypt i potrzebne jest mi tutaj wyszukiwanie słów w pliku. Udało mi się to zrobić przy pomocy jak się okazało przestarzałego "ereg". Próbowałem samemu przerobić to na "preg_match" no ale niestety nie potrafię. Zamieszczam poniżej mój kod i liczę na jak najszybszą pomoc.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie masz żadnego wzorca więc samo strpos wystarczy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@Turson wystarczyc moze i wystarczy, co nie zmienia faktu, ze bedzie do kitu....
przyklad: koles wpisujesz w pole LOGIN 'bam' a w "bazie" ma 'bambus' i ups, zalogouje sie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nospor, ale chyba o to autorowi tematu chodzi (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) bo z tego co widzę, to chce szukać loginu w jakimś tekście. Po co i dlaczego, to już nie nam oceniać, ale jeśli to system logowania, to faktycznie...
Ten post edytował Daimos 17.11.2014, 21:26:51 |
|
|
![]()
|
|
@Daimos to że autor robi logicze bledy nieznaczy, że mamy mu ich niewypomnieć (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Robię prosty skrypt sklepu do szkoły, nie musi to być nie wiadomo co dlatego też proszę nie wnikać w to jak to jest napisane albo co w czym szukam bo jest to nie istotne. Kod, który wstawiłem wyżej działa w sposób dla mnie odpowiedni. Jedyne co jest nie tak to fakt, że na stronie mam info o tym, że funkcja ereg jest przestarzała dlatego też proszę was o zamienienie tej funkcji na ponoć nowszą "preg". To wszystko (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
NO to dostales odpowiedz: strpos... Ile razy mozna pisac o tym?
|
|
|
![]()
|
|
No ale wyczytałem też jak sam podałeś, że można podać "bam" a zaloguje się na konto "bambus". W ereg tego nie było, jeżeli nie znalazło dokładnie całego "bambus" to nie logowało.
|
|
|
![]()
|
|
A, zrozumialem, ze w ereg miales podobny blad (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
edit: no ale chwila... w ereg miales wpisac BAM a nie BAMBUS. Jak wpisales BAM to ci nie znalazl mimo ze byl BAMBUS? cos krescisz (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) edit: if (ereg('bam','blabla bambus blala')) echo 'ok'; else echo 'nieok'; nom, czyli jest jak mowilem, wiec rownie dobrze mozesz stosowac STRPOS |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zajrzyj do manuala. Zobaczysz, że strpos jest pehapowym wyjątkiem od reguły i kolejność argumentów jest inna
|
|
|
![]()
|
|
No teraz to nie wiem ocb. Za każdym razem dostaje info, że zalogowano na konto. Zmieniałem "FALSE" na "TRUE", usuwałem i dodawałem"!" i jedyna różnica to taka, że albo za każdym razem loguje na konto (nawet jak nie istnieje) albo nie loguje (nawet jak istnieje). |
|
|
![]()
|
|
No ale logika sie klania...
nie: if($log !== FALSE|| $pas !== FALSE) a: if($log !== FALSE && $pas !== FALSE) To jak miales if($log !== FALSE|| $pas !== FALSE) to wystarczy ze albo zgadza sie login albo haslo i juz loguje To samo tutaj: if($login!='' || $haslo!='') tak ma byc: if($login!='' && $haslo!='') I login i haslo mają byc wypelnione |
|
|
![]()
|
|
A no fakt, myślenie o tej godzinie nie działa u mnie najlepiej. Jak na razie wszystko działa tak, że dzięki za pomoc. Gdy jeszcze coś zepsuje to napiszę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Daimos to że autor robi logicze bledy nieznaczy, że mamy mu ich niewypomnieć (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) co prawda to prawda (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Robię prosty skrypt sklepu do szkoły, nie musi to być nie wiadomo co dlatego też proszę nie wnikać w to jak to jest napisane albo co w czym szukam bo jest to nie istotne. Kod, który wstawiłem wyżej działa w sposób dla mnie odpowiedni... Tak samo podejrzewam, że twierdziła słynna studentka z Łodzi, z jej prostą aplikacją za 500tys zł do liczenia głosów (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Lepiej się uczyć od razu dobrych nawyków, bo to jak jest teraz napisane, odbije się na Twoich aplikacjach w przyszłości, każdy to potwierdzi. Sam mam nawyki, za które bym się zabił, a jednak czasami z przyzwyczajenia je stosuje, żałuje, ale tak się nauczyłem i czasami ponosi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 09:10 |