![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
najpierw wrzuce listingi a potem napisze o co chodzi ![]() pokaz.php:
funckje.php:
a teraz jak obiecalem ![]() 1) w funkcje.php mam tablice $tab_klient, zamiar byl taki aby nazywala sie $klient (beda jeszcze inne $oddzial, $centrala, $konto) i chodzi o to zeby w funkcji th zmienna byla ze switcha (linia 8, pokaz.php) czyli mniej wiecej tak:
niestety takie przypisanie nie dziala ![]() ![]() 2. jak dynamicznie to dynamicznie ![]() 1) ze switcha dostaje o ktora tabele chodzi 2) tworze tabele na podstawie tablicy odpowiedniej dla tej tabeli 3) z fetch pobieram dane do tablicy (odpowiedniej dla tabeli) 4) wypisuje
jednego jestem pewien ze musi byc jakas petelka ![]() ![]() pomysl mam taki (pewnie bledny)
nawet nie wiem jak to opisac i napisac ![]()
bosz.. mam nadzieje ze za bardzo nie zakrecilem ![]() z gory dziekuje za jakiekolwiek odpowiedzi, listingi i odwolania do manuala ![]() pozdrawiam -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem. Napisz może co wprowadzasz, a co ma wyjść na końcu.
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(sf @ 2004-12-07 19:47:22) Nie rozumiem. Napisz może co wprowadzasz, a co ma wyjść na końcu. moze napisze to tak: 1) ze switcha dostaje zmienna $tabela, ktora zawiera nazwe tabeli w bazie 2) na podstawie tej zmiennej odwoluje sie do funckji th($tabela), dzieki ktorej tworze naglowki tabeli w html 3) lacze sie do bazy, 4) pobieram dane z $tabela i do tego momentu jest ok (poza problemem nr. 1) dalej mialobyc tak: 5) dane z tabeli ida do $tablica2 6) wypisuje dane z $tablica2 na podstawie $tablica1 np echo "<td>$tablica2[$tablica1[1]]</td>"; np. echo "<td>$tablica2[$tablica1['id_klient']]"; 7) zamykam polaczenie i ogladam tabele w przegladarce ![]() po prostu mam gotowe nazwy kolumn z tabel w tablicach i na podstawie ich chcialbym generowac strony, mialo byc szybko prosto i latwie a na razie jest lipa ![]() i jak jasniej? pzdr. Ten post edytował Fallout 8.12.2004, 02:56:38 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Jak ja nienawidzę nagabywania na PW o "pilne zaglądnięcie do wątku, bo mi sie spieszy" lub podobnie...
1. pokaz.php - skąd się bierze zmienna $tab_klient? 2. Widżę po kodzie, ze zapowiada się większa aplikacja. Skoro tak, to zacznij od nowa i naucz się stosować szablony - odpadnie Ci tworzenie funkcji generujących jakieś html'owe outputy. 3. Zapoznaj się z jakims silnikiem DAO w eZ SQL na przykład (ja używam) jedną linijką dostaje gotową tablicę / obiekt ze "sfetchowanymi" (sorki za określenie) danymi. Jeśłi podajesz jakieś operacje na bazie, dobzre by było pokaząc nam strukturę (zapytanie CREATE TABLE) tej bazy - oczywiście tylko tych tabel, które są konieczne. Zacznij stosować Standardy Kodowania, które polecaliśmy na Wortalu. Na razie Twoje kody sa z leksza nieczytelne, a i problem chyba zbytnio się zagmatwał przez przekombinowanie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(scanner @ 2004-12-09 07:56:06) Jak ja nienawidzę nagabywania na PW o "pilne zaglądnięcie do wątku, bo mi sie spieszy" lub podobnie... 1. pokaz.php - skąd się bierze zmienna $tab_klient? 2. Widżę po kodzie, ze zapowiada się większa aplikacja. Skoro tak, to zacznij od nowa i naucz się stosować szablony - odpadnie Ci tworzenie funkcji generujących jakieś html'owe outputy. 3. Zapoznaj się z jakims silnikiem DAO w eZ SQL na przykład (ja używam) jedną linijką dostaje gotową tablicę / obiekt ze "sfetchowanymi" (sorki za określenie) danymi. Jeśłi podajesz jakieś operacje na bazie, dobzre by było pokaząc nam strukturę (zapytanie CREATE TABLE) tej bazy - oczywiście tylko tych tabel, które są konieczne. Zacznij stosować Standardy Kodowania, które polecaliśmy na Wortalu. Na razie Twoje kody sa z leksza nieczytelne, a i problem chyba zbytnio się zagmatwał przez przekombinowanie. Co do nagabywania to ja tylko grzecznie poprosilem, spieszyc mi sie nie spieszy, chodzilo o fachowe oko, bo mialem wrazenie ze nikt nie wie za bardzo jak mi pomoc... 1. $tab_klient, bierze sie z pliku funkcje.php (3 linia) 2. masz na myśli smarty? znalazlem cos takiego:
mam wrazenie ze to jest cos w tym stylu vo ja bym chcial ale glowy nie dam ![]() przyklad ze strony: http://smarty.php.net/contribs/examples/mysql/ btw. tak sobie poczytałem o tym smarty i za ciekawie to sie nie zapowiada :/ proste pytanie.. smarty ma jakies wymagania co do wersji php/mysql/apache? 3. hmm... co do eZ to jakos nie widzi mi sie grzebanie w setkach jak nie tysiacach lini kodu :/ zwlaszcza ze coraz bardziej zaczynam watpic ze cokolwiek potrafie w php napisac ![]() jesli chodzi o sama baze, to ja tworze je w "CASE Studio 2" (polecam!), i mam wygenerowany pliczek sql, potem phpmyadmin, tworze baze, wykonaj sql i piknie... ale jesli trzeba to prosze bardzo (choc nie sadze aby to mialo duze znacznie przy moch problemach:
zapewne zaraz bedzie ze tam varchar tam to ![]() pewien rzut oka na moja prace mozna zobaczyc na: http://fallnet.sytes.net/bank/nowy/ co do standardow kodowania.. to sa wycinku z kodu, wiec nie moga swiadczyc o calosci ![]() (do edycji uzywam DzSoft php Editor no i notepad.exe ) jesli nadal nic nie rozumiecie to sie wkurze i chyba wszysto to wrzuce nawet z plikiem stopka.inc ![]() dzieki za odpowiedz i licze na wiecej ![]() pozdrawiam -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat co do standardow kodowania.. to sa wycinku z kodu, wiec nie moga swiadczyc o calosci ![]() o standardach kodowania programisty można się dowiedzieć nawet z małego fragmentu jego kodu - u Ciebie w niektórych miejscach brakuje np. wcięć. Cytat jesli nadal nic nie rozumiecie to sie wkurze i chyba wszysto to wrzuce nawet z plikiem stopka.inc ![]() po co ten ton groźby... jakby każdemu tutaj zależało żeby Ci pomóc - to Tobie powinno zależeć... mam propozycję: może podaruj sobie te oddziały, banki, klientów itd., a powiedz tylko co chcesz zrobić ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(rogrog @ 2004-12-09 17:58:32) o standardach kodowania programisty można się dowiedzieć nawet z małego fragmentu jego kodu - u Ciebie w niektórych miejscach brakuje np. wcięć po co ten ton groźby... jakby każdemu tutaj zależało żeby Ci pomóc - to Tobie powinno zależeć... mam propozycję: może podaruj sobie te oddziały, banki, klientów itd., a powiedz tylko co chcesz zrobić ![]() co do wcięć... to one są po to aby ułatwić czytelność i orientację w kodzie. I ja taki stosuje, może nie w pełni kompatybilny ![]() ![]() co do "gróźb" to chyba nie zrozumiałeś sensu tego zdania... w żadnym wypadku to nie są groźby z mojej strony a raczej humorystyczny przejaw frustracji, bo utknałem i dalej nie moge.. tzn moge ale nadłożył bym sobie 50% roboty a własnie chciałem tego uniknąć. Dobrze wiem, że pomoc tutaj jest dobrowolna i wynika z chęci pomocy przez innych, więc uwierz mi napewno nie groźilłem, bo nie mam komu, za co i po co... hmm nie moge sobie ich podarować ze wzgledu na to ze jak sobie podaruje to nie bede mial co zrobic ![]() rozumiem ze chcialbys dowiedziec o sens kodu ![]() ![]() moze jakos schematycznie sie postaram.. (juz koncza mi sie pomysly jak mam powiedziec o co mi chodzi... ![]() ![]() posiadamy: a) 4 gotowe tablice z nawa taka sama jak nazwa tabeli w bazie, kazda z nich posiada odpowiednie dla tej tabeli "nagłówki" kolumn ![]() c) funkcje th(nazwa_tabeli) ktora wypisuje naglowki na podstawie tablic z pkt. a d) pobieram dane z bazy z tabeli o nazwie zawartej w zmiennej $tabela i trafiaja do nowej tablicy (np. $tab_wyniki) e) wypisuje dane ale chce miec mozliwosc wyboru selektywnego tj. chcialbym miec mozliwosc wykonania czegos w tym stylu: tablica_z_wynikami_z_fetch[tablica_z_naglowkami_wybranej_tabeli[nazwa_kolumny]] np.
co mialo by dac skutek taki ze w fetchu nie musial bym tworzyc do kazdej tabeli nowych zmiennych, przypisywac im wyniki, a potem je wypisywac.. wszystko chcialbym miec wlasnie w tej $tab_wyniki... mam nadzieje ze teraz choc w pewnym stopniu ktokolwiek sie domysla o co biega.. i mam wrazenie ze dzialu pomylilem... powinienem dac ten topic do php pro ![]() ![]() ![]() pozdrawiam, Marcin nie groźny ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Po pierwsze:
Smarty to system szablonów, który pozwala na unieknięcie wklepywania wielu podobnych fragmentów HTMLowych (a nawet więcej - wizualizacyjnych). Polecam zapoznanie się ze: http://smarty.php.net Po drugie. http://www.php.net/manual/pl/language.variables.variable.php ergo:
To powinno Ce naprowadzić na trop. Zwróć uwage na podwójny $$ w foreachu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osobiscie zamiast bawic sie w switche w tym przypadku uzylbym tablicy wielowymiarowej wg przykladu.
Ten post edytował bigZbig 10.12.2004, 14:42:42 -------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]() ![]()
|
|
witam ponownie,
no widze ze sie juz rozkreca ![]() ![]() ![]() ![]() Scanner: a znasz jakis kurs smarty w stylu takim jak sa kursy php/html/itp? na forum czytalem co nie co o smarty, sciganalem, zainstalowalem, uruchomilem przyklady jakie znalazlem na necie ale nadal nie pojmuje tego wszystkiego.. to jakby nowy php a samego php doglebnie nie poznalem ![]() dziekuje i pozdrawiam! -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 23:26 |