![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2003 Skąd: Chełmno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam sobie menu wyświetlane z bazy danych na zasadzie...
Teraz próbuję zrobić dodawanie w panelu administracyjnym dodawanie kolejnych modułow. Wszystko ładnie pięknie, ale... w jaki sposób zrobić strzałki <- ->, które ustalą kolejność wyświetlanych linków w menu? Czy potrzebne jest do tego kolejne pole w bazie? Myslałem, żeby tak właśnie zrobić, tylko nie wiem jak wówczas zapytaniem zmienić wszystkie rekordy w bazie indexując je wg nowego porządku, gdy kliknie się np jedno pole <-. Mam nadzieję, że zrozumieliście o co chodzi ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 28 Dołączył: 9.08.2004 Skąd: Stargard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wg. mnie trzeba by zrobić kolejne pole w tabeli i w nim kolejne liczby według ktorych sortowałoby sie wyniki zapytania przy wyświetlaniu menu na stronie... a przy kliku w '<-'/'->' zamieniałoby sie wartość rekordu przy którym klik był wykonany z tym które jest wcześniej/poźniej w menu... trzeba by tez pomyśleć o przypadku kiedy nie ma kolejnych liczb...
-------------------- errare humanum est
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz oczywiście modyfikować rekordy... np. zmieniać ID z 2 na 1 etc.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2003 Skąd: Chełmno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, tylko wówczas modyfikować trzeba wszystkie rekordy - jakby zmiana wszystkich pól w danej kolumnie w bazie, a powiesdzmy przy 30 odnośnikach... nie wiem jak to zapytanie by skonstruować...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrób pola w tabeli:
x i y i tam wpisuj pozycje, np. x = Right, y = 1 -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2004 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja rozwiązałem ten problem w ten sposób: dodałem do tabeli kolumne `kolejnosc`
do zmiany kolejnosci uzywam takiej funkcji:
Pewnie są wydajniejsze i "ładniejsze" rozwiązania ale... to też działa ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:33 |