![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich! Mam dość dziwny problem, stworzyłem formularz HTML, który odwołuje się do pliku add.php (ten ma tylko zapisać dane z formularza do bazy danych) i problem jest w tym, że naciskając przycisk "Wyślij" (submit) zamiast wywołać ten skrypt chce pobrać plik add.php. I tu fragment kodu:
a dostaję to: ![]() powiedzcie co jest źle? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zainstalowales w ogole php serwer np apache?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 7.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak i jak widać na załączonym obraku jestem z tymi plikami na localhost/form/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ale na zalaczonym obrazku nie widac czy zainstalowales PHP.... staraj czytac całe pytanie a nie tylko kawalek...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie nie przeczytałem całości i dobrze mnie naprowadziłeś. Nie miałem doinstalowanego jakiegoś patch'a do php5 (nawet nie pokazywał błędu) i restart apache2 i już dalej idzie. Dzięki
To jak już tak dobrze idzie, to może następny krok i ten wspomniany skrypt add.php:
Nie mam żadnego komunikatu, czy się udało czy nie. |
|
|
![]()
|
|
Bo ci pewnie nie wszedl w ogole w ten warunek
if($IMIE and $NAZW and $PES) { a to w nim dopiero cokolwiek wyswietlasz... logiczne, no nie? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tylko, że te dane są uzupełnione, więc warunek powinien być spełniony
|
|
|
![]()
|
|
Zamiast "powinien" poprostu sprawdz... sprawdz przed IFem czy dane na pewno są wypelnione. To naprawde nie boli
|
|
![]()
|
|
Sprawdziłem warunek na 100% spełniony.
|
|
|
![]()
|
|
Pokaz kod jak to sprawdziles, bo jakos ci nie wierze. Bez urazy
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dodałem samo sprawdzenie czy pola nie są puste:
i tak jak powinno być przy uzupełnionych wskazanych polach mam komunikat "dane ok", a jak coś wykasuje "brak wyamganych..." |
|
|
![]()
|
|
Wlacz wyswietlanie wszystkich bledow. Tu masz napisane jak:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie bo mam nieodparte wrazenie ze nie zainstalowales mysql -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Pudło!
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Zacznij prosze wkoncu robic o co prosze. WłACZ TO WYSWIETLANIE BLEDOW. Podalem ci linka jak... Ja nie mowilem o mysql surowym, tylko o module mysql dla php. Nawet jak masz, to WLACZ TO WYSWIETLANIE BLEDOW -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
I taki mam wynik:
"Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in /var/www/form/add.php on line 31 "
|
|
|
![]()
|
|
No widzisz... a jednak strzeliłem dokładnie w sam srodek dziesiatki... Ale nie, mistrzunio musial najpierw do mnie z pudlem wyleciec zamiast zrobic to o co prosilem.... Przyszedles na forum po pomoc czy po szukanie bledow w odpowiedziach osob, chcacych ci pomoc?
Jak widac, nie masz zainstalowanego mysql w php. Tak wiec do dziela. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
przeprasza, nie chciałem urazić, tylko jestem trochę rozdrażniony i tak dołączyłem do forum w celu pozyskania pomocy od innych doświadczonych ludzi. Natomiast jeśli chodzi o modul php do mysql'a to mam
![]() |
|
|
![]()
|
|
Zobacz co ci zwraca phpinfo() - ono prawdę ci powie. To po pierwsze.
A po drugie: olej funkcje z rodziny mysql_. One są już przestarzale i w kazdej chwili mogą wyleciec z php. Zainteresuje się lepiej PDO. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Podpowiedz mi czego mam tam szukać, bo na publikację go tutaj jest zbyt długie. Na co mam szczególnie zwrócić uwagę?
|
|
|
![]()
|
|
na MYSQL
Jak nie znajdziesz, znaczy ze nie ma ![]() Ale jak pisalem. Olej mysql_. Zainteresuj sie PDO. Skoro zaczynasz dopiero zabawe z php, to zacznij ją jak nalezy. edit: zas co do modułu php5-mysql. To oprocz jego zainstalowania, masz tez go odchaczyc w php.ini. Bez tego on się nie zaladuje http://php.net/manual/en/mysql.installation.php przejrzyj tez komenatarze. Tam masz to opisane -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 05:03 |