![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 4 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, domyślam się że błąd 503 na serwerze home.pl to dosyć częste zjawisko nie mniej jednak sprawa jest piekąca. Strona stoi na silniku opencart logi zwracały błędy które zostały rozwiązane nie mniej jednak dalej mam 503. Home zaproponowało podwyższenie usługi z linii ekonomicznej na profesjonalną tak więc zrobiliśmy jednak nic to nie dało. Myślałem że to może jakis atak DDoS ale home zapewniło mnie że od razu by to wyłapali. Niestety logi w panelu home są dla mnie hmm totalnie nieczytelne ale ich administrator powiedział że strona ma mase wywołań z turcji chin itp Śmieszne, skrajne jest to że problem pojawił się jak firma, dla której zrobiłem stronkę zatrudniła magika od pozycjonowania.. Może to on zajeżdża stronke jakimś robotem? (niestety nie znam się na black hat) który ma podbić ruch? Czy macie pomysł jak to sprawdzić? Może należy przeskanować ftp? Na prawdę nie wiem...
Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 556 Pomógł: 40 Dołączył: 20.07.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
imo:
- sprawdź wersję php, home ma standardowo 5.2 (chyba) a większe trzeba ustawiać w .htaccess - musisz poczytać logi a tam znajdziesz odpowiedź najszybciej - jeżeli to boty można to można je blokować, jednak magik od SEO używa pewnych do statystyk wiec trzeba trzeba by się dowiedzieć które można blokować a które są mu potrzebne -> niżej przykładowy wypierdzielasz botów w php btw -> od 2 lat nie widziałem 503 na home.pl ![]() Ten post edytował kayman 7.11.2014, 16:09:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 4 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo dziękuje za wpis,
Właśnie się zastanawiam czy coś nie wpadło przez ftp... może trzeba przeskanować pliki i pozmieniać hasła... ale zakładam że home.pl już by to wyłapało? Poniżej fragment logów:
Ponownie bardzo dziękuje za wpisy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 556 Pomógł: 40 Dołączył: 20.07.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1) ilu ludzi na świecie obecnie korzysta z internet explorer 6.0? to bot ale takie łatwo blokować, a jak mu dasz 404 to szybko odpuści sobie domenę Ten post edytował kayman 7.11.2014, 16:24:00 |
|
|
![]()
|
|
czy lepiej będzie zablokować bota z htacess?
|
|
|
![]()
|
|
można oczywiście tylko mnie prośnej operować na tablicy w php -> array('msie 6.0', 'ahrefs', 'panopta', 'ezooms', 'majestic', '200please', '360spider', 'exabot', 'dotbot'); niz na .htaccess szczególnie jak jest dużo botów do zablokowania
technicznie wszystko jedno jak to zrobisz, potraktuj to jako moje widzimisię ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:47 |