![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Zwracam się z prośbą o analizę, czy dobrze zaprojektowałem bazę danych i czy dobrze logiczne zaprojektowałem działanie programu. Baza dotyczy programu do wprowadzania prac przez pracowników oreaz ich rozliczania. Poniżej pokrótce przedstawiam tabele, jakie mam w bazie: Tabele: 1. Tabela użytkowników: w tej tabeli przechowywane są informacje na temat użytkowników
2. Tabela wykonanych prac przez użytkowników: do tej tabeli użytkownicy wprowadzają przepracowane przez siebie prace, tj. ilość przepracowanych godzin oraz wybierają z listy typ wykonanej pracy.
3. Tabela rozliczeń, w której przechowywane są informację kwotowe, na temat danej przepracowanej pracy: w tej tabeli, po dodaniu pracy przez użytkownika, uruchamiana jest funkcja, która zapisuję id wprowadzonej pracy oraz kwotę należną za pracę. Kwota jest obliczana w ten sposób, że jest funkcja, która mnoży ilość godzin z tabeli prace* stawkę za dany typ pracy (tabela stawki i typy_prac)
4. Tabela rozliczeń dla pracowników za danych okres, tj. miesiąc rok: np. nazwa_rozliczenia ma wartość: Jan Kowalski - 2014 -10.
5. Tabela szczegółów rozliczeń pracowników, tj. informacje, do którego rozliczenia pracownika przypisana jest jaka praca, tj. powiązane jest rozliczenie - tabela 4 i wprowadzona praca - tabela 2
6. Tabela kosztów, które pracownik poniósł w powiązaniu z danym rozliczeniem pracownika - tak, aby pomniejszyć mu wypłatę za dane rozliczenie pracownika
7. Tabela stawek pieniężnych za godzinę danej pracy, w zależności od jej typu:
8. Tabela typów prac, które pracownik może wykonywać, np. pranie, sprzątanie, gotowanie itp.
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Tomek:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niepotrzebnie na rozliczenie masz osobną tabelę. Zwłaszcza, że jest tam tylko id_pracy i kwota. Lepiej umieścić kwotę bezpośrednio przy pracy. Ale to powoduje cały ciąg zależności...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 00:19 |