![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam problem polegający na tym, że pobieram wartość id z tabeli z informacjami o użytkowniku, ta wartość cały czas jest przechowywana w zmiennej a gdy przychodzi moment dodania jej do tabeli by utworzyć znajomość między userami wartość po prostu nie istnieje. Sprawdzałem już różne możliwosci zmieniałem typ danych w tabeli, kolejnosc itd zmienna po prostu nie istnieje w momencie dodawania do tabeli i nie mam pojęcia dlaczego, Tak wygląda to w kodzie:
chodzi dokładnie o zmienna $first_id w wierszu 27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
var_dump($wyn);
var_dump($login1); $first_id = $wyn['idUser']; Gdy to wykonasz to moze przestaniesz bezpodstawnie twierdzic, ze zmienna nagle wyparowala... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat w ten pętli var_dump zwróciło NULL dwa razy No wlasnie. O to mi chodzilo. Wiec nie pisz, ze ci zmienna nagle wyparowala, jak od samego początku jej nie było....first_id jest null, bo login jest null. Login jest null bo to $_GET['user']; jest null. A teraz sie zastanow, czemu "nagle" GET user jest null. To naprawde proste. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
sory, może jeszcze raz powtórze to co napisałem bo wyraziłem się nie jasno
Cytat polegający na tym, że pobieram wartość id z tabeli z informacjami o użytkowniku, ta wartość cały czas jest przechowywana w zmiennej a gdy przychodzi moment dodania jej do tabeli by utworzyć znajomość między userami wartość po prostu nie istnieje. to znaczy że przed pętlą wszystko jest ok, wartość pobierana jest ze zmiennej $_GET i wykowywane sa operacje aż do momentu wykonywania pętli, w pętli if o której pisze zmienna przybiera wartość NULL podam przykładową wartość przed pętlą if Cytat array(24) { [0]=> string(1) "2" ["idUser"]=> string(1) "2" [1]=> string(4) "Nowe" ["login"]=> string(4) "Nowe" [2]=> string(32) "2e3817293fc275dbee74bd71ce6eb056" ["password"]=> string(32) "2e3817293fc275dbee74bd71ce6eb056" [3]=> string(4) "lala" ["name"]=> string(4) "lala" [4]=> string(4) "lala" ["surname"]=> string(4) "lala" [5]=> string(4) "lala" ["email"]=> string(4) "lala" [6]=> string(1) "0" ["phone"]=> string(1) "0" [7]=> string(4) "lala" ["city"]=> string(4) "lala" [8]=> string(0) "" ["big_city"]=> string(0) "" [9]=> string(10) "0000-00-00" ["date"]=> string(10) "0000-00-00" [10]=> string(1) "6" ["pkt_zdobyte"]=> string(1) "6" [11]=> string(1) "0" ["pkt_tworcow"]=> string(1) "0" } string(4) "Nowe" oraz w pętli if Cytat NULL NULL . Teraz mam nadzieję, że zrozumiałeś mój dylemat ![]() /// SORKI ZA NAZYWANIE INSTRUKCJI WARUNKOWEJ - PĘTLĄ, BŁĄD POCZĄTKUJĄCEGO Ten post edytował Muodszy 6.11.2014, 18:49:49 |
|
|
![]()
|
|
Widzisz.... to ty nie rozumiesz. Ja rozumiem w czym problem, napisalem ci w czym problem, a ty z jakiegos powodu uwazasz, ze Cię nie rozumiem... No ok, czekaj w takim razie dalej na kogos, kto CIę zrozumie. A tym czasem rozwiązanie problemu podalem ci post wcześniej. Może więc jednak podczas czekania na zrozumienie, zastanowisz się chwilkę nad tym co napisałem.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok, rozumiem że w momencie wciśnięcia add_friend strona się odświeża i wszystko znika bo w adresie nie ma zapisanego tam wcześniej loginu, OK więc jak zrobić by po wciśnięciu login dalej tam był, skoro jak wskazuje
wszystko ma się wykonać na tej samej stronie? czy jestem w błędzie? czytam coś wlaśnie o $_SERVER['QUERY_STRING'] i powstało mi coś takiego
lecz dalej zwracana jest strona bez jakże ważnej końcówki, co tym razem robię źle? Ten post edytował Muodszy 6.11.2014, 19:05:44 |
|
|
![]()
|
|
<form action=""
i juz. nic wiecej nie trzeba dawac -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:11 |