![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 31.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzę portal społecznościowy w którym właśnie próbuję stworzyć możliwość pisania wiadomości pomiędzy użytkownikami.
Zastanawiam się w jaki sposób przechowywać te wiadomości. Jedyna sensowna myśl jaka mi przychodzi do głowy, to stworzenie w bazie nowej tabeli z wiadomościami, do każdej wiadomości będzie przypisany nick nadawcy i odbiorcy. Natomiast na stronie dodam skrypt php wyświetlający wiadomości przypisane dla danego nicku użytkownika. Czy tego typu skrypt cały czas prześwietlający całą bazę danych będzie bardzo zamulał? Jestem bardzo niedoświadczony i różne myśli przychodza mi do głowy |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tabela users:
id | login .... tabela msg id | id_user_sender | id_user_receiver | text Możesz w ten sposób. Ja gdy bawiłem się na początku mojej przygody z php to testowałem sobie takie rozwiązanie. Oczywiście są lepsze sposoby na to, jednak myśle, że nie musisz się w to zagłębiać na początku. -------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
Fachowo.co Behance.net/fachowo |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:22 |