![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 11 Dołączył: 18.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy w dobrym temacie piszę, jeżeli nie to przepraszam i proszę o przeniesienie.
Poszukuję dobrych programów do php pod oprogramowanie w produktach apple. Nie pracowałem jeszcze na tym sprzęcie i chciałem się dowiedzieć czy jest rzeczywiście wart swojej ceny i czy warto w nim programować. Czym różni się od Windowsa jeżeli chodzi o właśnie takie czynności? Jakie ma wady, zalety? Pytam ponieważ zamierz zakupić produkt apple, ale chciałem wiedzieć czy jest wart swojej ceny. Za wszystkie odpowiedzi wielkie dzięki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MAMP
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 11 Dołączył: 18.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A w czym programować ? Jakie oprogramowanie do php jest najlepsze?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czego używasz na Windows? Sprawdź czy jest na Maca i tyle.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Czego używasz na Windows? Sprawdź czy jest na Maca i tyle. Z tego co wiem to na apple jest lepsze oprogramowanie. A stworzyłem temat po to by dowiedzieć się czegoś więcej niż to czego używam.... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest taki sam temat jak Win - Linux.
Jak nie masz na co kasy wydać to kupuj Mac. Chcesz być uważany za Pro? Kupuj Mac. Chcesz mieć jabłuszko? Idź do Biedronki ![]() Każdy ma swoje preferencje. Ja uważam że Mac to przerost formy nad treścią. Koniec. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 13 Dołączył: 3.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla mnie OS X to idealnie dopieszczona wersja Ubuntu (dzięki dedykowanemu sprzętowi), praca na nim jest po prostu przyjemna i bardziej produktywna. Na Windowsie spędziłem długie lata, potem 3 lata na różnych dystrybucjach Linuxa i od dwóch lat OS X. W międzyczasie próbowałem wrócić do Windowsa - nie udało się, ten system po przesiadce na Linuxy stał się dla mnie nieużywalny, robienie tam czegokolwiek sprawia wrażenie przedzierania się przez bagno. Jeśli miałbym zamienić kiedyś OS X to tylko na Ubuntu, ale do tego potrzebny by był dedykowany sprzęt a tego pewnie nigdy się nie doczekamy.
Jeśli chodzi o programy, są edytory stworzone tylko na OS X, ale lepszy od nich jest Sublime Text, który działa wszędzie. IDE typu PHPStorm też działają na każdej platformie. W praktyce nie widzę niczego, czego nie mógłbym użyć na Win/Lin, realnie pewnie pracuję też nie na tyle szybciej, żeby wydatek się w jakikolwiek sposób zwrócił, jedyna różnica to po prostu dużo większy komfort pracy, i raz posmakowawszy, nie oddam go już za nic ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam przyjemność posiadać mac'a od ponad tygodnia. Na razie dopiero się zapoznaje z systemem, konfiguruje pod siebie, sprawdzam, testuje... psuje
![]() Generalnie mac to unix, a unix to wg. mnie bajka dla środowiska programistycznego. -------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
Fachowo.co Behance.net/fachowo |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MAMP Stary przeżytek, tylko AMPPS (Linux/Mac/Windows), a już najlepiej vagrant + puppet. Co do samego tematu: Czy mac jest wart swojej ceny - dla programisty nie jest. Do programowania w php potrzebne jest IDE, serwer i w zasadzie tyle. Pracując na linuxie jesteś najbliżej środowiska produkcyjnego, ponieważ swoje strony za pewne będziesz hostował na w/w systemie. Co do zalet MAC, z punktu widzenia programisty jest ich na prawdę nie wiele, bo same narzędzia są multiplatformowe i jakoś trudno tu roztaczać wojnę Mac vs Linux vs Windows. Ten post edytował $_$ 28.10.2014, 22:31:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 18 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli się nie boisz konfiguracji apache'a to macports lub bower (ja wolę tego pierwszego). Znajdziesz tam pakiety z ostatnimi wersjami PHP.
iTerm2 jako terminal (domyślny doprowadza do szału). Jeśli pracowałeś na terminatorze w linuxie to będziesz zadowolony. IDE: * Netbeans * Eclipse (moim zdaniem na macu chodzi znacznie szybciej niż netbeans) * PHPStorm (płatny) * ZendStudio (płatny) Lekkie edytory: * MacVim * Atom * Sublime (płatny) * Coda 2 (płatny) Polecam także zakup LiveReload (ułatwia życie przy webdeveloperce gdy dysponujesz 2 monitorami) Photoshop jest natywny i chodzi o niebo lepiej niż na wingrozie. Można też postawić gimp'a Dash - szybki dostęp do dokumentacji i manager snippetów. Zael to jego słaby odpowiednik na linuxie/windowsie Z innych narzędzi: Klient FTP (wiem że wielu programistów php wciąż go potrzebuje): * wbudowany w Finder'a * CyberDuck (free) * Transmit (płatny) - preferuję transmita Szybki dostęp do aplikacji i plików w systemie: * spootlight, w Yosemite da się go używać bez wspomagaczy * quicksilver (free), gnome-do to jego klon na linuxa * alfred 2 (płatny) GIT: * OSX command tools i masz klienta w konsoli, oryginalnego * wbudowana obsługa w jedno z IDE * klient github * SourceTree (najlepszy jak czegoś szukasz) Ten post edytował zulus 2.11.2014, 11:22:44 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki za info
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli się nie boisz konfiguracji apache'a to macports lub bower (ja wolę tego pierwszego). Znajdziesz tam pakiety z ostatnimi wersjami PHP. IMO zdecydowanie wygodniejsze jest homebrew. Funkcjonalność zasadniczo taka sama jak macportsów. Dla leniwych zaś jest XAMPP, wciąż - o dziwo - rozwijany. Przynajmniej na tyle, że jest w wersji 64-bit ![]() Cytat(zulus) Lekkie edytory: * MacVim * Atom * Sublime (płatny) * Coda 2 (płatny) Od siebie dorzucę TextMate2 (obecnie, póki jest w fazie "beta" jest całkowicie darmowy). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taki troche Sublime
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio miałem okazje "nauczyć" się w pracy Sequel pro (obsługa baz danych). Zacne narzędzie. Chyba brak godnego odpowiednika dla windowsa.
-------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mi próbują wrzucić jakiegoś maca w pracy i trochę mnie to przeraża ze względu na winde i pingwina w domu.. nie wiem czy będę w stanie 3 systemy na raz ogarnąć i czy tego w ogóle chce. Czy lepiej walczyć o linuxa w pracy czy kupić maca do domu. Co poradzicie ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@tzm: podstawowe pytanie to czy jest jakiś powód dla którego musiał być mieć tego maca ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
pracodawca jest wielkim zwolennikiem jabłka, bronił mu nie będę ale systematycznie wymienia wszystkie komputery na macki z tego co rozmawiam z ludźmi, na początku roboty dostałem jakiegoś laptopa ale na dłuższą metę nie da się pracować na jednym malutkim ekranie i chwilowo jedyny wolny komputer w firmie to iMac..
|
|
|
![]()
|
|
Ja problemu nie widzę. Praca na kacu to przyjemność. Konsola to bajka
![]() -------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 10 Dołączył: 17.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak się stresujesz to zainstaluj winde na macu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:45 |